MF DNES

Sucho trvá. Jako by rok nepršelo

Vedra nás v srpnu už nejspíš nečekají, chladnější počasí s občasným deštěm ale krajině příliš nepomůže. Sucho nyní trápí 75 procent Česka.

- Reportérka MF DNES

Radka Hrdinová

Vpříštím týdnu slibují meteorolog­ové teploty do 25 stupňů Celsia a k tomu i občasný déšť. Po velmi teplém červnu a červenci by se tak počasí mělo na konci prázdnin vrátit blízko k dlouhodobé­mu průměru.

Díky nižším teplotám by se měla alespoň o něco zredukovat rozloha území, které aktuálně trpí suchem. Letos je jím více zasažena západní polovina území, nejhorší je situace ve středních a východních Čechách.

Zda se uleví právě těmto regionům, ale předpověď neříká. Hodně totiž bude záležet na tom, kde přesně zaprší. A to je u lokálních srážek až do posledních desítek minut nevypočita­telné.

„Tak například při středečníc­h bouřkách v některých místech napršelo až 50 milimetrů, o pár kilometrů dál to ale klidně byly jen dva milimetry,“říká Martin Možný z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Praze.

V tuto chvíli trápí sucho už 75 procent území Česka. Mapy, které každý týden zveřejňují meteorolog­ové, tak ukazují podobný obrázek jako v loňském extrémně suchém roce.

Vloni byl červenec již šestým měsícem v řadě, kdy byly srážky pod průměrem pro dané roční období, v některých z nich nepršelo prakticky vůbec. Konkrétně v červenci loni spadlo pouze 48 procent obvyklého množství srážek.

Za pět let chybí rok srážek

Letošní rok byl zatím na déšť přece jen o něco bohatší. I přes lednové sněžení a deštivý červen ale i tento rok zatím přidává další milimetry k celkovému deficitu srážek, který se nasčítal za pět let sucha. To už nyní odpovídá průměrnému srážkovému úhrnu za celý rok.

Za to, že sucho trápí tak rozlehlé území jako v loňském roce, letos může zejména kombinace vysokých teplot a podprůměrn­ých srážek během června a července.

Během červnové vlny veder se teploty přiblížily k absolutním­u rekordu pro naše území a červenec byl podobný. Během uplynulého měsíce bylo 15 tropických dní, kdy teplota alespoň na jedné měřicí stanici překročila 30 stupňů Celsia. Vůbec nejvýše se teploměr vyšplhal 1. července v Kuchařovic­ích, kde ukázal 38,4 stupně Celsia.

O něco lépe na tom ale krajina přece jen je. Blízko stavu vadnutí, kdy je vlhkost v půdě tak nízká, že už z ní rostliny nenasávají žádnou vláhu, byla vloni třetina Česka, letos je to „jen“devět procent území.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia