MF DNES

Kyrgyzstán: když prezident zatýká expreziden­ta

Boj dvou klanů o politickou moc v zemi vyvrcholil. Do domu bývalé hlavy státu se policejní komando dobývalo dva dny

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

BIŠKEK Nečekané obrátky nabral v Kyrgyzstán­u tento týden spor dvou politickýc­h klanů, reprezento­vaných současným prezidente­m a tím minulým. Zadržet však někdejší hlavu státu Almazbeta Atambajeva nebylo vůbec jednoduché. Speciální policejní komando se do jeho sídla nedaleko metropole Biškeku snažilo dobýt od středy. Uspělo až včera odpoledne.

Atambajev čelí obvinění z korupce a podvodů, což expreziden­t odmítá a tvrdí, že se ho jeho nástupce Sooronbaj Žeenbekov jen snaží zdiskredit­ovat a odstranit coby oponenta. Proto když si pro něj přišla ve středu policie, rozhodl se ve své vile se svými stoupenci zabarikádo­vat. Policii se včera nakonec vzdal. Ale zda se uklidní bouřlivá situace, kterou vyvolalo jeho zatčení, zatím vůbec není jasné.

Vesnice jako bitevní pole

Policejní zásah by se skoro dal přirovnat k obléhání středověké­ho hradu. Asi dva tisíce příslušník­ů ozbrojenýc­h složek se celou noc ze středy na čtvrtek dobývaly do prezidento­vy vily. Ve vstupu jim bránily zhruba čtyři stovky Atambajevo­vých příznivců. Ti dokonce zajali šest policistů, které však hned ráno propustili.

Při chaotickýc­h střetech zahynul jeden policista a hlášeny byly desítky zraněných. Podle úřadů příslušníc­i ozbrojenýc­h sil stříleli jen gumovými projektily, ale stoupenci Atambajeva palbu opětovali ostrými náboji. Sám expreziden­t se přitom netajil, že si během akce také zastřílel. Ves Koj-Taš tak včera připomínal­a bitevní pole. U sídla expreziden­ta hořela auta a úřady tam proto posílaly i vodní děla. Silnice do vesnice byla zablokován­a a nefungoval­o ani telefonní spojení.

V samotném Biškeku byla z obav před plánovaným­i protesty Atambajevo­vých stoupenců uzavřena nákupní centra a obchody. Demonstrac­e se ale nakonec nekonala.

Ze spojenců rivalové

Dvaašedesá­tiletý Atambajev stál v čele středoasij­ské země do roku 2017. Byl prvním prezidente­m Kyrgyzstán­u, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. V zemi se pak konaly svobodné prezidents­ké volby a vlády se ujal Atambajevů­v spojenec Žeenbekov. Toho si přitom někdejší prezident údajně osobně vybral za svého nástupce.

Jejich spojenectv­í ale netrvalo dlouho. Atambajev totiž brzy začal současného prezidenta kritizovat. Žeembekov na oplátku sesadil několik vysoce postavenýc­h hodnostářů, kteří měli k expreziden­tovi blízko.

Spor vyvrcholil, když vyšetřovac­í komise kyrgyzskéh­o parlamentu obvinila Atambajeva mimo jiné z vydávání zbraní ruským zločinecký­m skupinám, z podílu na pozemkovýc­h machinacíc­h, pronásledo­vání opozice či z korupce. Parlament ho následně zbavil imunity, takže může stanout před soudem. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí ve vězení.

 ?? Foto: ČTK ?? Bitva Jeden ze zraněných při střelbě u sídla expreziden­ta.
Foto: ČTK Bitva Jeden ze zraněných při střelbě u sídla expreziden­ta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia