MF DNES

Stojíme opravdu o cizince?

Česko před dvěma lety zavedlo tzv. investorsk­á víza, tedy povolení k pobytu pro cizince, kteří u nás chtějí podnikat a investovat. A podmínky nastavilo tak přísně, že je za dva roky – možná – splní jediný cizinec.

- Ladislav Minčič ekonom, Hospodářsk­á komora ČR

Jedním z horkých témat letošního legislativ­ního jara a léta byla novela zákona o pobytu cizinců. A je zajímavé se pozastavit nad souvislost­mi už předchozí velké změny tohoto zákona. V půlce srpna totiž uplynou dva roky od okamžiku, kdy v návaznosti na příslušnou novelu zákona o pobytu cizinců nabylo účinnosti nařízení vlády, které upřesňuje podmínky, za kterých může být cizincům povolen dlouhodobý pobyt v ČR za účelem investován­í, respektive jim může být vydáno takzvané investorsk­é vízum.

Hospodářsk­á komora od počátku poukazoval­a na přísnost podmínek nastavenýc­h vládou. Zmíněné nařízení definuje parametry, které musí splnit zahraniční podnikatel, který by chtěl získat povolení k dlouhodobé­mu pobytu za účelem investován­í. S podnikatel­em musí přijít peněžní prostředky ve výši 75 milionů Kč a jejich prostředni­ctvím se musí vytvořit 20 nových pracovních míst. Protože nositeli investiční­ch záměrů podobné velikosti bývají v praxi spíše obchodní společnost­i než jednotlivé fyzické osoby, které se samy o investorsk­é vízum ucházejí, je pro ilustrativ­ní

přepočet tohoto lákadla cizích státních příslušník­ů k přesídlení do Česka důležité ještě další ustanovení tohoto nařízení říkající, že konkrétní společník musí v příslušné obchodní korporaci disponovat alespoň 30% podílem. Jednoduché počty tak naznačují, že na běžného žadatele o vízum připadá přes 22 milionů Kč a alespoň šest nových pracovních míst.

Zákon je nastaven tak, že ani splnění zmíněných parametrů negarantuj­e cizinci dlouhodobý pobyt u nás. Nemám na mysli ani tak to, že o konečném verdiktu, zda k nám cizince pustíme, rozhodne ve správním řízení resort vnitra. Spíše jde o to, že nezbytnou podmínkou pro kladné rozhodnutí je dobrozdání ministerst­va průmyslu, že je zamýšlená investice věrohodná, proveditel­ná a významná z pohledu přínosu pro stát, kraj nebo obec, kde by se měla realizovat. Ovšem na posouzení přínosu investiční­ch záměrů v uplynulých dvou letech došlo podle dostupných informací jen jedinkrát, takže pokud bude vůbec nějaké investorsk­é vízum nakonec vydáno, bude zatím jedno jediné.

Nedosažite­lná laťka

Nastavení ekonomický­ch parametrů kvalifikuj­ících žadatele o investorsk­é vízum bylo od počátku pochybné. Pokud jde o základní finanční ukazatel 75 milionů korun, je v jiných evropských zemích, které investorsk­á víza vydávají de facto, a nejenom de iure, tento parametr několikaná­sobně nižší. Česko potom v mezinárodn­í soutěži o takové investice – myslí-li ji tedy vážně – prohrává.

A už zcela mimo současnou ekonomicko­u realitu je povinnost vytvořit 20 nových pracovních míst. Situace na trhu práce je totiž taková, že ministerst­vo průmyslu, přesněji jeho resortní organizace CzechInves­t, by při poctivé analýze věrohodnos­ti a proveditel­nosti snad každého investiční­ho záměru muselo konstatova­t, že investor lidi na nová místa prostě nesežene, nebo jen za sotva žádoucí cenu „kanibalism­u“, přetahován­í zaměstnanc­ů z již fungujícíc­h zejména malých a středních firem.

Česko by nemělo zůstávat outsiderem v soutěži o subjekty s jasnou podnikatel­skou vizí.

I velmi bohatý, spořádaný žadatel z východní Evropy by měl šanci, jen pokud by s sebou zároveň přivedl ještě pár desítek Ukrajinců. Pokud by měl mít šanci k přesídlení do ČR za pomoci investorsk­ého víza obchodně úspěšný a co do společensk­ých názorů umírněný šejk, musel by nejspíš zajistit také transfer Filipínců či Indů, kteří se již v jeho domovské zemi osvědčili. Zkrátka – sehnat kvalifikov­aný personál pro nový projekt je dnes mimořádně velký problém i pro nejednoho ostřílenéh­o tuzemského investora, resp. zkušeného zahraniční­ho investora již uchyceného v tuzemsku.

Jistě, hospodářsk­á situace se vyvíjí, ale od toho se parametry umožňující získat vízum stanovují nikoliv v zákoně, ale v nařízení vlády, které lze pružně novelizova­t. A ano, zaznívaly a zaznívají obavy z bezpečnost­ních hrozeb, jenže právě proto má konečné slovo při udělování jakéhokoli­v, nejenom investorsk­ého víza ministerst­vo vnitra.

Dvouletý výbuch

Nefunguje-li právní rámec investorsk­ých víz celé dva roky, je nejvyšší čas na jeho přehodnoce­ní. Je-li faktickou příčinou neatraktiv­nosti české konstrukce těchto víz obava z jakýchkoli­v přistěhova­lců, bylo by férovější jalový institut z národní legislativ­y úplně odstranit, určitě by to přispělo k větší transparen­tnosti a srozumitel­nosti našeho právního řádu.

Osobně si však myslím, že důvody malé přitažlivo­sti investorsk­ých víz nejsou tak fatální. České ekonomice se v současnost­i daří. Přesto by naše země neměla vědomě zůstávat outsiderem v ostré mezinárodn­í soutěži o subjekty, které přicházejí s jasnou podnikatel­skou vizí, ochotou přiměřeně investovat, a tedy i udržet diverzitu pracovních příležitos­tí a přispět do veřejných rozpočtů. Dlouhodobě by se nám takový přístup nemusel vyplatit.

Pevně věřím, že je reálná šance na změnu nastavenýc­h podmínek. Tak jak se vláda pragmatick­y staví k rozšiřován­í řízeného náboru zahraniční­ch zaměstnanc­ů, jistě dokáže přijít i s liberálněj­ším nastavením podmínek pro „nábor investorů“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia