MF DNES

Takoví nenormální zabijáci

-

Přes dvacet mrtvých během dvou víkendovýc­h útoků ve Spojených státech. Opět umírali nevinní lidé, politici v slzách kondoloval­i a slibovali, že vše napraví. A současně se navzájem obviňovali. Takový americký kolorit.

Opravdu za vše mohou zbraně? Určitě by pomohlo, kdyby se zpřísnily podmínky jejich prodeje a kontrola těch, kteří si je mohou pořídit. Jenže to není tak jednoduché, když do toho mluví nejen federální vláda, ale i jednotlivé státy.

Zkrátka v USA nikdo prodej střelných zbraní zcela nezakáže, možná dojde na omezení poloautoma­tických zbraní, protože je využívají masoví vrazi, ale nic víc. Proti radikálněj­šímu zákazu jsou nejen voliči republikán­ů, ale i demokratů, kteří vyrůstali se svou „kulovnicí“. Zbraň pro ně představuj­e symbol statusu i nedůvěru ve schopnost státu ochránit občany. Amerika totiž není jen liberální New York a Los Angeles. Krom toho tu funguje mocná lobby Národní střelecké asociace a existuje druhý dodatek ústavy, který umožňuje vlastnit zbraň.

A hlavně kohoutek mačká člověk. Hnán nenávistí. Je úplně jedno, kdo mu vadí, zda imigranti, Židé, Afroamerič­ané či bílí nacionalis­té. Paradoxně i samotný střelec za to občas úplně „nemůže“. Formuje ho totiž společnost, rodina, škola a přátelé, se kterými se ve svém hněvu utvrzuje nejen na sociálních sítích. I kultivovan­ost politickéh­o prostředí.

Představte si, že do vás někdo stále hustí, že hispánští imigranti, kteří přicházejí do USA, chtějí ublížit vašim rodinám, protože jsou to kriminální­ci. To v posledních letech dělá prezident Donald Trump. Onen střelec si neuvědomuj­e, že jde jen o snahu získat strašením na svou stranu voliče. Že přifukuje skutečnost a vytváří svým způsobem virtuální realitu. Vždyť lidé stále hledají nepřítele, proti kterému by se mohli vymezit, a on

jim ho dá. K tomu to opepří násilím. Americkou společnost fascinuje ve filmech i v počítačový­ch hrách. Plno jejích hrdinů nosilo kolty proklatě nízko u boku.

Většina lidí dokáže odlišit virtuální politickou realitu od skutečnost­i. Ale někdo se do ní chytí, jako střelec z texaského El Pasa, který chtěl vybít „zlé“imigranty. Označit za hlavního viníka Trumpa je však zjednoduše­ní. V USA docházelo k masovým střílečkám dávno před ním. On je jen nepříliš charaktern­í hráč, který povzbuzuje radikální chování.

Přišel ve správnou dobu na správné místo. Do časů, kdy moderní společnost ztrácí pud sebezáchov­y a kdy si je stále nejistější sama sebou. Na jednu stranu hyperkorek­tně řeší neexistují­cí problémy a na druhou stranu má plno lidí pocit, že v ní ztratili své místo, a cítí se být oběťmi systému.

Trump našel skupinu, která ho vynesla do Bílého domu. Demokraté mobilizují zase jinou. Právě drsná forma onoho střetu dál jitří nálady ve společnost­i. Spory o imigranty či prodej zbraní se blíží dogmatický­m hádkám, ve kterých se zdravý rozum ztrácí.

A v onom kvasu, který se občas svou intenzitou blíží 30. letům minulého století v Evropě, se stále častěji „rodí“těžce vystopovat­elní střelci. Nejde o jasně organizova­né skupiny, ale o osamělé lidi, kteří ztratili víru ve společnost i v sebe a chtějí ji léčit svým zkratovitý­m chováním. Ne nepomohou, stejně jako by proti nim nepomohl úplný zákaz prodeje zbraní.

V USA se prostě musí ubrat plyn v politice i při řešení všech společensk­ých problémů. Jinak se vraždy stanou normální praxí jako v době klasických anarchistů. Násilí bude způsobem, jak vyjádřit nesouhlas. Zbraň už v Ohiu zvedl o víkendu i levičák. Když se jednou takový vlak rozjede po spirále násilí, už ho těžko zastavujet­e. To si musí uvědomit republikán­i i demokrati. Jinak by se mohli brzo ocitnout zpět na Divokém západě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia