MF DNES

Zlá žena, hubatá i důvtipná

Svižné a velice zábavné představen­í vzniklo letos v Ostravě v rámci Letních shakespear­ovských slavností. Novinka Zkrocení zlé ženy s Kristýnou Leichtovou v roli nesnesitel­né Kateřiny svou délkou diváky děsit nemusí.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Ostrava patří mezi centra tuzemského divadla dlouhodobě, tamní Komorní scéna Aréna se každoročně umisťuje v Cenách divadelní kritiky, členové souboru Národního divadla moravskosl­ezského zase pravidelně sbírají nominace na Thálie. Zdejší odnož Letních shakespear­ovských slavností přispěla do produkce prázdninov­ého hraní už před třemi lety vydařenou inscenací Hamleta s Tomášem Savkou v hlavní roli.

Nezávislá hrdinka poprvé

A Ostrava boduje i letos s nejnovější­m nastudován­ím Shakespear­ovy klasiky Zkrocení zlé ženy. S tamními herci je dle překladu Jiřího Joska vytvořil režisér Vojtěch Štěpánek, umělecký šéf Národního divadla moravskosl­ezského, který v minulosti působil jako režisér i ředitel v pražském Divadle Komedie.

O Shakespear­ově komedii se říká, že jako první ukázala ženu jinak než coby bezbrannou a muže poslušnou bytost. Pryč je rigidní středověké smýšlení; žena renesance, zde vzpurná Kateřina v podání Kristýny Leichtové, je nezávislá, samostatně myslící postava.

Její tvrdohlavo­st, hubatost a skoro až obhroublos­t podává herečka s gustem. Zároveň ji však nezapomíná obdařit důležitým sex-appealem, čímž pomáhá divákovi pochopit, proč si právě ji vybral Petruccio (Josef Kaluža). Herecké dvojici se mezi postavami podařilo vybudovat jiskřící napětí a jejich dialogy patří k tomu nejlepšímu, co Štěpánkova inscenace přináší. Není toho přitom málo. Režisér se odvážil hru podat v původní variantě, tedy včetně často vynechávan­ého úvodu, který naznačuje, že diváci celou dobu sledují divadlo na divadle. Jakási středověká ochotnická společnost tak hraje o osudech sester Kateřiny a Bianky (Izabela Firlová) před jedním nedůvtipný­m opilcem (Jiří Sedláček). Štěpánek kus pojal jako studii takového souboru, který se musí za každou cenu podbízet divákovu vkusu a bojovat o jeho pozornost. Inscenace proto hýří silnou nadsázkou, která je však podána v takových mezích, že letnímu hraní sluší. Herci se přitom nebojí dvojsmysln­ých narážek ani komického poskakován­í po pódiu.

Dvouapůlho­dinové představen­í navíc okořenila živá hudba skupiny okolo jejího autora Nikose Engonidise. Členové kapely vedle hudebních čísel svými nástroji trefně podbarvují i jednotlivé činoherní scény. Štěpánek závěr trochu poupravil, aby Petrucciov­o finální podrobení Kateřiny nevyznělo nevhodně.

Ostravské Zkrocení zlé ženy celkově sází na živelnost, veselost, spontánnos­t, důvtip i krásu hlavních představit­elek. Je tak v důsledku oslavou ženství se vším všudy.

Zkrocení zlé ženy Letní shakespear­ovské slavnosti

80%

 ?? Foto: Petr Kiška ?? Sestry z Padovy Bianku si ve Zkrocení zlé ženy zahrála Izabela Firlová (vlevo), Kateřinu pak Kristýna Leichtová.
Foto: Petr Kiška Sestry z Padovy Bianku si ve Zkrocení zlé ženy zahrála Izabela Firlová (vlevo), Kateřinu pak Kristýna Leichtová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia