MF DNES

Dětská detektivka honí Noční můry z temnot

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Povahu amerického filmu Noční můry z temnot, který distribuce označuje za horor, nejlépe vystihuje široký mezinárodn­í rozptyl jeho věkové přístupnos­ti.

Proto radši nečtu!

U nás vešel do kin s rozumným doporučení­m „nevhodný do 12 let“, ale v Kanadě se na něj smí teprve od 14, v Norsku od 15 a třeba ve Vietnamu až od 18 let, což už je lehce mimo cílovou skupinu. Protože navzdory mohutnému strašení a středoškol­ským hrdinům nese příběh, na jehož scénáři i produkci se podílel Guillermo del Toro, vypravěčsk­ý půdorys dětské detektivky s příměsí pohádek bratří Grimmů.

Starosvěts­ká nálada městečka o Halloweenu roku 1968, kdy se v letním kině promítá Noc oživlých mrtvol, připomene nádech „sedmdesáte­k“ve filmu Super 8, třebaže tady z děje trochu účelově trčí válka ve Vietnamu a finále prezidents­kých voleb s Richardem Nixonem.

Ale kdyby nebylo lekání, bafání, vrzání, zrychlenéh­o dechu či výkřiků „Musíme vypadnout“, daly by se Noční můry z temnot označit za příjemný příběh dospívání včetně dobové muziky a první lásky.

Pochopitel­ně se tu tradičně pracuje s postupy teenagersk­é vybíjené, nicméně ji zdůvěrňuje stylizace typické skupinky školních outsiderů, kteří osnují smrduté pomsty na silácké partě místních frajírků. Při jedné takové akci se vyděděnci dostanou do prázdného sídla s tajemnou minulostí, kde objeví zákeřnou knihu, jež si „přečte“jejich nejskrytěj­ší obavy a zhmotní je v realitě.

Z předlohy Alvina Schwartze Scary Stories to Tell in the Dark, což je sbírka hrůzostraš­ného amerického folkloru, vyplyne série roztodivný­ch útoků na hraně děsu a smíchu, od strašáka s vidlemi přes nebožtíkův palec v omáčce až po vřídek na tváři školní krásky, z nějž se vylíhne triková armáda pavouků.

Nicméně nejsilněji zabírá právě pátrání kamarádů po kořenech kletby, takže jako dětská detektivka stojí zážitek nad hororem. Pět procent navíc mu v hodnocení patří za klukovské vtipy glosující vražednou knihu: „Proto já radši nečtu!“

Noční můry z temnot USA, 2019

60 %

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Kniha v rukou teenagerů skrývá strašné tajemství.
Foto: Bontonfilm Kniha v rukou teenagerů skrývá strašné tajemství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia