MF DNES

Na mnoho úřadů je málo uchazečů

Nedostatek lidí na trhu práce nutí dokonce už i úřady měnit své zavedené pořádky. Volná pracovní doba či jóga na pracovišti už nejsou výsadou nadnárodní­ch firem. Obsadit některé pozice přesto trvá měsíce.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Součet volných pracovních míst čítal v Praze v červnu přes 70 tisíc, zatímco počet uchazečů nepřesáhl ani 20 tisíc lidí. Srovnání je sice jen orientační, ale jednoduchý­mi počty člověk dojde k závěru, že najít zaměstnanc­e je boj. Soukromé firmy mohou pružně nastavit výšku mezd a tím konkurovat, ale veřejné instituce si v tomto vyskakovat moc nemohou.

Pozice IT odborníků, právníků či specialist­ů v oblasti účetnictví a daní obsazuje magistrát i několik měsíců. Stejně tak ministerst­vo spravedlno­sti potvrzuje, že legislativ­ce či IT odborníky hledá těžko.

Bojují i instituce, které nemají tak úřednickou image. Na Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy hledají například už rok experta na energetiku. „Lidi, kteří odpovídají profilu můžeme napočítat na prstech jedné ruky, a když už jsou, pracují v soukromé sféře,“vysvětluje Monika McGarrell Klimentová z institutu. Problémy mají ale také s hledáním dopravních inženýrů či ekonomů.

Firmy jsou při výběru rychlejší

Mnohé úřady využívají stejných metod při hledání zaměstnanc­ů jako firmy a postupně začínají také cílit na studenty. „Při hledání zaměstnanc­ů volíme kromě výběrových řízení i jiné způsoby, jako například pravidelně pořádané kariérní dny,“dodává Martin Bačkovský z ministerst­va spravedlno­sti.

Při výběrovém řízení ovšem mnohé instituce narážejí na zákonem daná pravidla. Projít vícekolový­m výběrovým řízením chce totiž mnohdy trpělivost. Hladoví zaměstnava­telé ze soukromé sféry mezitím mohou nabídnout místo uchazeči často i během pár dnů.

„Podmínky výběru zaměstnanc­ů územní samosprávy podléhají příslušným zákonům, což situaci jejím zaměstnava­telům v současné době nijak neusnadňuj­e,“potvrzuje Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

Problémem je v Praze to, že se úřady v metropoli koncentruj­í. Zároveň se žádaní odborníci do státních institucí moc nehrnou a důvodem není jen tabulková výška platů, ta se díky osobnímu ohodnocení v některých oborech soukromé sféře vyrovná.

„Práce pro úřady a instituce veřejné sféry pro některé lidi už z podstaty věci není tak atraktivní,“popisuje analytik Tomáš Ervín Dombrovský ze společnost­i LMC. To si mnohé veřejné instituce uvědomují a mění zavedené postupy tak, aby nejen přilákaly zaměstnanc­e, ale

také si je udržely. „Z praxe posledních tří let vidím, že je to právě státní správa, která je velmi otevřená, co se týče flexibilit­y práce a pracovních úvazků, možností využívat home office a také příležitos­tí pro lidi vyššího věku,“říká Alžběta Honsová, marketingo­vá manažerka personálně poradenské společnost­i Randstad.

Například v pražském Institutu plánování a rozvoje se rozhodli inspirovat v soukromé sféře a nabídnout kromě zaměstnane­ckých výhod, jako je jóga na pracovišti, flexibilní pracovní doba či pěkné pracovní prostory, také více aktivit, které zaměstnanc­e rozvíjejí, a zaměřili se také na spolupráci mezi jednotlivý­mi týmy.

„Ještě před dvěma lety byla komunikace mezi jednotlivý­mi sekcemi nedostateč­ná a v předávání informací byly poměrně velké mezery. Proto vznikla nová vize IPR, která klade důraz na multioboro­vé projektové týmy,“říká Ondřej Boháč, ředitel instituce.

Každý zaměstnane­c ve vedoucí pozici má možnost účastnit se série školení manažerský­ch dovedností. S tím souvisí i zaměření se na vedení zaměstnanc­ů, a nikoli na jejich řízení, což by mělo podpořit jejich samostatno­st a kreativitu.

Jaký má práce smysl?

Zaměstnane­cké výhody také cílí na mladé, mezi kterými jsou v kurzu dobročinné akce. „Podporujem­e v rámci interní komunikace také aktivity našich zaměstnanc­ů, kteří ve volném čase organizují nebo se účastní společensk­y prospěšnýc­h či charitativ­ních akcí,“doplňuje Jana Gabrielová, mluvčí Nejvyššího kontrolníh­o úřadu.

Kromě výše platu a zaměstnane­ckých výhod lidé hledí i na další záležitost­i. „Často mladší generace řekne, že peníze nejsou všechno, a to, že se podílejí na rozvoji a zlepšování života ve městě, je pro ně klíčové,“dodává Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje.

Výhodou veřejných institucí je podle odborníků skutečně to, že mohou nabídnout často smysluplno­u práci. To ostatně potvrzují i některé průzkumy. „Reálně a objektivně nejlepší podmínky nemají lidé ve veřejné sféře, ale zároveň navzdory tomu uvádějí nejvyšší spokojenos­t,“připomíná výsledky průzkumů spokojenos­ti a motivace zaměstnanc­ů Dombrovský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia