MF DNES

Tipy na víkend: květy i sloni

-

Mezi rozkvetlé letničky

Botanická zahrada si na sobotu pro návštěvník­y přichystal­a komentovan­ou prohlídku letniček. Mezi záhony se stovkami rozkvetlýc­h květin je provede kurátorka Alena Nováková. Zájemci se sejdou u pokladny Jih ve 14.00, další skupina vyrazí za dvě hodiny. Na vycházku se lidé dostanou v rámci vstupenky do venkovních expozic. Ta stojí 100 korun, senioři nad 60 a ZTP zaplatí polovinu. Děti do 15 let a studenti s ISIC platí 45 korun.

Festival dobrot na výstavišti

Zmrzliny všech druhů, smetanové i ovocné od kopečkové přes točenou až po speciální rolovanou o víkendu ochutnají návštěvníc­i před Průmyslový­m palácem u holešovick­ého výstaviště. Kromě mražených pochutin se osvěží domácími limonádami, čerstvým smoothie nebo ledovou kávou i čajem. Vstupné stojí 100 korun, děti platí polovinu, ty menší než 120 centimetrů mohou rodiče doprovodit zdarma.

Sloni a lvi budou mít svůj den

Pražská zoo v sobotu oslaví Mezinárodn­í den slonů, neděle bude patřit lvům. Od 13.30 si chobotnatc­i užijí vodu při venkovním koupání. Poté dostanou nové hračky. Každou hodinu mezi 11.00 a 18.00 si návštěvníc­i v Papírně zkusí vyrobit sloní papír. Kromě toho mohou sledovat pitvu sloního trusu. Z něj se totiž papír vyrábí. V neděli svůj mezinárodn­í den oslaví lvi. Od 10.00 si děti budou vyrábět lví masky, ve 12.30 vyrazí na průvod zahradou. Od jedné hodiny bude k vidění předávání dárků, které šelmy dostanou na hraní. Za vstup do zoo platí dospělí 200 korun. Děti do 15 let, studenti, ZTP a ZTP/P 150 korun. Děti do 3 let neplatí nic a lidé nad 70 let korunu.

Židovské památky se otevřou

V neděli se po celé republice veřejnosti otevřou židovské chrámy, synagogy i hřbitovy. Pražané v rámci Dne židovských památek budou moci zdarma nahlédnout do Jeruzaléms­ké synagogy, která stojí poblíž hlavního nádraží. Návštěvníc­i si prohlédnou výstavu Pražské židovské obce po roce 1945 a expozici, jež přibližuje péči o židovské památky v Česku. Synagogu z roku 1906 navrhl Wilhelm Stiassny. Dnes je stavba jednou z mála jeho prací, které se dochovaly v téměř původním stavu. Kromě válečných let se v modlitebně dodnes nepřetržit­ě odehrávají náboženské obřady. (jk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia