MF DNES

Favorité z USA varují: My nejsme žádný tým C

- Basketbalo­vý reportér MF DNES

Miroslav Němý

Mnozí pochybují, někteří dokonce nevěří. Ale pro ně má Tomáš Satoranský jasný vzkaz – zvlášť poté, co si prohlédl snímky z kempu v Las Vegas. „Rád bych zdůraznil, že tohle je strašně silný tým,“říká jediný Čech v NBA. „Za čtyři roky to budou All-star hráči, tím jsem si jistý.“

Ve městě kasin se basketbali­sté USA připravují na mistrovstv­í světa, a jelikož po vzoru Dream Teamu každé jejich mužstvo pro velké mezinárodn­í akce dostává přezdívku, tady zatím neznějí moc lichotivě.

Tým C. Ten nejméně nablýskaný tým. Tým bez všech hvězd.

A přesto – nejen pro Satoranské­ho – pořád jasný favorit šampionátu, který v Číně startuje 31. srpna.

Rozehrávač Chicago Bulls zná každého z Američanů osobně. Až se 1. září v Šanghaji utkají právě Česko a USA, bude on pro soupeře terčem číslo jedna, zatímco na druhé straně bude pořád 12 borců, kteří mají shodně ještě lepší renomé než on. „Bude u nich převládat natěšenost, na to si musíme dát bacha. Budou hladoví a velice atletičtí. Mladí kluci, kteří se chtějí předvést,“říká.

Na dálku s ním souhlasí hlavní kouč Gregg Popovich: „Zní hodně kritiky, ale já opakuji, koho tady doopravdy máme. Tohle nejsou žádní céčkoví hráči, ale skvělé talenty.“

Američané vůbec neoslovova­li některé celebrity typu LeBrona Jamese či Kawhiho Leonarda, pak přišel hotový exodus dalších osobností typu Jamese Hardena, Anthonyho Davise a spol. Je to nepříjemno­st, ale nikoli tragédie. To vůbec ne.

„Zaměřujeme se na ty, co tady jsou, nikoli na ty, kteří chybějí,“řekl New York Times manažer reprezenta­ce Jerry Colangelo. „Někteří mají pocit, že jsme zranitelní, ale není dobré soudit knihu podle obalu.“

Satoranský vidí za omluvenkam­i

dění na volném trhu, kde se podepisují ohromné smlouvy a málokdo chce riskovat, že se pak štědrému zaměstnava­teli vrátí zraněný. Jiný pohled nabídl CJ McCollum, jeden z mnoha absentérů: „Já se rozhodoval sám, ale přišlo mi, že mnozí kluci zvažovali jiné věci. Mám být tváří týmu, který může prohrát? A nebudu muset hrát až moc minut?“

USA neprohrály na velké akci od roku 2006 a nehodlají to měnit. „Bude těžké někoho vyřadit, až brutální,“netěší se Steve Kerr na tvorbu finální nominace – to, že je tahle trenérská hvězda jen asistentem hlavního kouče Popoviche, zase ukazuje na obrovskou koncentrac­i brilantníc­h myslí na střídačce.

„Možná nemají tolik zkušeností s mezinárodn­ím basketbale­m, ale pravidla NBA a FIBA se hodně přibližují. Nebude to pro ně takový problém,“soudí Satoranský.

Laik se možná tolik netěší, odborník už ano. Tohle mají být pilíře sestavy USA: Kemba Walker (29 let), Donovan Mitchell (22), Jayson Tatum (21), Kyle Kuzma (24), Khris Middleton (27) a Kyle Lowry (33), doléčí-li zraněný palec. Jak vidno podle závorek, žádní vystrašení nováčci – a k nim dalších šest borců.

„Všichni jsme nadšení,“říká kouč Kerr. První herní test přijde za týden proti Španělsku, pak Američany čekají duely v Austrálii i prestižní přípravný souboj s Kanadou. „Rozhodně jsme schopni vyhrát,“vyhlašuje Colangelo logický útok na zlatý hattrick.

Jistě se najdou takoví, co mu nevěří. Ale zrovna Satoranský poslouží v tomto případě jako důvěryhodn­ější prognostik: „Obléci americký dres je pro ně neuvěřitel­ná prestiž. A já si myslím, že z toho nejhvězdně­jšího týmu moc neztratili.“

 ?? Foto: AP ?? Čas pro nové tváře Jayson Tatum debatuje s bývalým koučem americké basketbalo­vé reprezenta­ce Mikem Krzyzewský­m. Ten přijel na soustředěn­í do Las Vegas povzbudit svoje nástupce u týmu USA.
Foto: AP Čas pro nové tváře Jayson Tatum debatuje s bývalým koučem americké basketbalo­vé reprezenta­ce Mikem Krzyzewský­m. Ten přijel na soustředěn­í do Las Vegas povzbudit svoje nástupce u týmu USA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia