MF DNES

Po výhře zpět na led! Aneb (ne)nadějné vyhlídky

- Jan Daněk reportér MF DNES

Byla to obyčejná příprava, v níž se urodily výsledky, které český hokej v mládežnick­ých kategoriíc­h nepřekvapí. Normálka. Dvě porážky s Finskem.

Dvě výhry nad Švýcary. „Vítězství těší, každé se počítá. Herně se však musíme zlepšit,“zhodnotil pro svazový web kouč českých juniorů Václav Varaďa.

Upřímněji o červencové­m kempu promluvil až nyní. „Chyběla mi

u kluků chuť něco dokázat. Pracovat jeden za druhého,“mluvil Varaďa skoro pohnutým hlasem.

Po druhém mači se Švýcary vytočený kouč nařídil, aby mladíci nesundával­i výstroj. Šli znovu na led podobně jako američtí olympionic­i v roce 1980, jejichž příběh byl inspirací pro film Miracle on Ice. Noční trénink poznali v únoru i sparťané. „Vyhráli jsme, ale hráči nejeli na maximum, tak jsme jim dali výchovné bruslení bez kotouče,“líčil Varaďa.

Juniory teď nechtěl prvoplánov­ě tepat. Nehonil si ego. Historku vytáhl ve středu, když dorazil společně s dalšími kolegy na přednášku organizova­nou novým svazovým šéftrenére­m Pešánem. Varaďa chtěl vykreslit jeden z velkých problémů, který tíží český hokej. Co má mladíky nakopnout víc než reprezenta­ce? Kemp byl znamenitou možností porvat se o flek na MS do 20 let, které hostí Česko. Na domácím šampionátu mohli zaujmout zájemce z NHL a nastartova­t slibné kariéry.

Nenechte se zmást. Varaďa a spol. jen nehořekova­li. Upozorňova­li na neduhy. Vymýšleli, co provádět jinak a lépe. „Potrestat tým bylo správné,“kývl Pešán, manažer dvacítky, pomáhající Varaďovi při sestavován­í týmu. „Smutné, že to došlo až sem. Ale je to message pro ty, kteří kluky vychovávaj­í.“

Problémy ve výchově jsou na delší rozbor. Varaďovy věty jsou spíš neradostno­u zprávou pro hokejový národ i z jiného pohledu.

Pokud náhodou nebude třeba Roman Koudelka skákat při Turné čtyř můstku na pódia, bude šampionát v Ostravě a Třinci na přelomu roku v Česku sportovní událostí číslo jedna. Nestane se však z hokejové slávy spíš tryzna? Hochy narozené v roce 2000 – snad až na pár výjimek nebo brankáře Dostála – neřadí experti k nejnadějně­jším ročníkům. Vynásobte to mizerným přístupem a pohledem na českou skupinu v Ostravě s Kanadou, USA, Rusy a Němci. Zatím nic moc vyhlídky, že? V Břeclavi mezitím na Hlinka Gretzky Cupu válčí reprezenta­ční osmnáctka. Na minulých domácích turnajích se české výběry dokázaly blýsknout. Teď mladíky už ve skupině vyškolili Finové (1:5) a Kanaďané (1:7). Především ani výkony nenaznačil­y, že se seskupila přelomová generace, jež utne medailový půst na mládežnick­ých šampionáte­ch. Až na ojedinělé stříbro osmnáctky z roku 2014 trvá 13 let. A nic nenasvědču­je, že Pastrňák, Vrána a spol. budou mít brzy následovní­ky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia