MF DNES

Ticho, prázdno. A zbytečný kolaps

Cesta do Evropské ligy je kostrbatá. Sparta ztratila náskok 2:0, Plzeň prohrála v Belgii, jen Boleslav uhrála v Rumunsku remízu. Odvety jsou za týden.

- David Čermák Jan Palička

Dostal od soupeřova brankáře pořádnou pecku do hlavy, ale náladu mu to nemohlo zkazit. Vždyť dal právě vedoucí gól! A tak si obránce Costa, kapitán fotbalové Sparty, dovolil vtípek. Trefu slavil s dlaní přiloženou k uchu, jako by chtěl vzkázat: „Neslyším vás!“

Slyšet ani nemohl. Rozhodně ne radostný řev, skandování, bubnování nebo snad oslavný chorál. Sparta kvůli trestu z minulé sezony odehrála 3. předkolo Evropské ligy proti Trabzonspo­ru bez diváků. Dlouho slušně, naprosto však nezvládla závěr a dohrávala v křeči. Poztrácela dvougólový náskok, což se v pohárech nesmí stávat. „Za svou nedůsledno­st jsme zaplatili dost velkou daň,“litoval kouč Václav Jílek.

Vzhledem k tomu, že do kvalifikač­ních zápasů včera vstoupila také Plzeň a Mladá Boleslav, můžeme si to pomalu zrekapitul­ovat.

Před odvetami, které se hrají hned příští týden, jsou české kluby v nesnázích.

Plzeň už svou úvodní pohárovou misi nezvládla. V souboji o milionářsk­ou Ligu mistrů nevstřelil­a řeckému Pireu za 180 minut ani gól, takže spadla do soutěže útěchy. Ani tam nebyla nijak svěží. Proti pestře hrajícím Antverpám, které kvůli nevyhovují­címu stadionu musely nastoupit až v Bruselu, se hosté nemohli dostat do tempa. Ani do šancí. A když portugalsk­ý záložník Rodrigues po půlhodině báječně pohladil míč pravou placírkou a poslal ho do růžku, bylo ještě hůř.

Dohánět porážku 0:1 nebude při odvetě (a při současné plzeňské formě) žádná legrace.

To Mladá Boleslav v Rumunsku překvapivě ubránila bezgólovou remízu proti FCSB, což je bývalá Steaua, na azylovém hřišti v Giurgiu a přivezla si nečekanou výchozí pozici.

Zato Sparta na tom není bůhvíjak. Přitom nad Trabzonspo­rem vedla o dva góly, soupeře přehrávala, jenže během posledních sedmi minut si zbytečně zavařila.

Remíza 2:2? To je špatné. Zvlášť když si uvědomíte, že Trabzonspo­r se doma může spolehnout

na divoké fanoušky, kteří dokážou znepříjemn­it třeba už cestu na stadion. V tureckém pekle Spartě hrozí vyřazení, protože v posledních minutách hrubě nezvládla dvě situace ve vlastní šestnáctce.

Nejdřív útočník Ekuban po přímém kopu akrobatick­y z voleje švihl do míče a obstřelil gólmana Nitu. Ještě větší mrzutost přišla vzápětí. Po mnoha defenzivní­ch chybách dostal moře prostoru norský náhradník Sörloth, máchl levačkou a síť pod prázdnou tribunou se vlnila znovu.

Sparta si přála vyhrát a neinkasova­t. A resumé? Nepovedlo se ani jedno. Jak velký vliv měla roztodivná kulisa? „Pro mě to bylo strašné, šílené. Ještě horší, než jsem očekával,“přiznal trenér Jílek.

Zápas evropských pohárů v Česku se hrál bez diváků vůbec poprvé! Větší bizarnost si těžko představit. Jako kdyby zůstalo prázdno v divadle a po hercích se chtělo, aby předvedli oduševnělý výkon i před prázdným hledištěm.

Když před utkáním hlasatel četl sestavy, jména hráčů nikdo nevyvoláva­l. Když domluvil, ticho narušoval jen proud vody z vodotrysků, které zkrápěly trávník. A když se začalo hrát, bylo slyšet i to, co jindy tribuny přehluší. Třeba jak čtvrtý rozhodčí anglicky krotí trenéry: „Calm down!“Jak sparťanský kouč Jílek po ztrátě míče křičí: „Tlak, tlak!“Nebo jak záložník Kanga diriguje spoluhráče česky: „Pojď! Sám!“

Právě Kanga si dlouho hrál sólozápas, jeho výkon vyčníval. Na Costově první trefě měl poloviční zásluhu, protože parádně zakroutil rohový kop. Pak dvakrát ostře pálil z dálky, s klidem rozjížděl akce a milimetrov­ými pasy přenášel hru z jedné strany na druhou. To nejlepší si schoval na 68. minutu, kdy se protáhl před vápno, opřel se nemilosrdn­ě do balonu a ten zapadl přesně k tyči. Nádherná rána!

Dvoustovka Turků, která během druhé půle zkoušela osamělým skandování­m hnát svůj tým vpřed, v tu chvíli zmlkla.

A Kanga si – podle svého zvyku – neodpustil provokaci: doběhl pod hlavní tribunu, položil ruce na hrudník a upřeným pohledem monitorova­l hrstku zkoprnělýc­h tureckých fanoušků. Zatímco se lavička Trabzonspo­ru vztekala, Kanga kráčel zpátky na svou polovinu a prst zapichoval do znaku na prsou.

Jenže k další radosti už nebyl důvod. A tak když Kanga po utkání opouštěl trávník, Turci mu posměšky a drzá gesta vraceli.

V prázdnu a tichu zůstala pachuť, protože Sparta měla na víc, už v prvním poločase zahodila několik šancí. Trabzonspo­r dlouho nezlobil, ani jeho největší persony – hvězdný Mikel (bývalý záložník Chelsea), Sosa (dřív kopal za Bayern) nebo český obránce Novák – neměly svůj den. Jenže závěr turecký tým zvládl, zatímco Sparta totálně vypadla z role.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Prázdné hlediště Bez diváků, což byl trest UEFA za minulou sezonu, se zrodila remíza fotbalistů Sparty s Trabzonspo­rerm v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Prázdné hlediště Bez diváků, což byl trest UEFA za minulou sezonu, se zrodila remíza fotbalistů Sparty s Trabzonspo­rerm v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia