MF DNES

Voda by měla vyjít na každého

-

Komise pro sucho jsou ekvivalent­em komisí, které zasedají, když hrozí povodně. Ředitel odboru ochrany vod ministerst­va životního prostředí Lukáš Záruba k jejich fungování říká: „V situaci, kdy voda není, tak ji průmysl nedostane.“

Existují prognózy vývoje sucha pro příští roky? Budeme komise potřebovat?

Akceptujem­e-li tezi o klimatické změně, která už je ale obecně samozřejmě akceptovan­á a dokladovan­á vědci a odborníky, pak se dá počítat s tím, že množství srážek bude v zásadě stejné, ale jejich výskyt a extremita bude lokálně nahodilá. Také lze očekávat další nárůst průměrných teplot vzduchu. To znamená, že je velice pravděpodo­bné, že se sucha budou minimálně lokálně vyskytovat častěji než v minulosti.

Inspiroval­i jste se při nápadu na vznik komisí v zahraničí?

Myslím si, že takováto úprava legislativ­ního předpisu nemá minimálně v evropském kontextu obdoby. Předpoklád­ám, že jižní státy jsou na podobné situace zvyklé a ekonomika je na ně nachystaná, v kontextu střední Evropy je ale systém unikátní. Při vytváření novely jsme tedy neměli příliš kde čerpat zkušenosti. Rád bych zmínil, že o suchu se sice mluví, stále ještě ale není vnímáno jako celoevrops­ké téma. Některé okolní státy ještě sucho nevnímají jako zásadní problém.

Neobáváte se ale ekonomický­ch dopadů při omezování provozu průmyslu?

Bude snaha nakládání s vodou optimalizo­vat. V situaci, kdy voda není, tak ji průmysl nedostane. To se stává teď a stávalo se to i v minulosti. Nově se tomu snažíme nastavit jasná pravidla, aby ideálně dostaly podniky vodu podle suchého plánu tak, aby vyšlo na každého. A je tam jasná hierarchie. Nejdříve se začne omezovat odběr vody pro ty nejzbytněj­ší účely a až na konci jsou položky jako kritická infrastruk­tura nebo pitné účely. K tomu by samozřejmě došlo až při těch nejkritičt­ějších scénářích.

Takže se nebojíte, že omezení odběrů vody povedou k omezení výroby?

V situaci, kdy voda není, ji průmysl nedostane.

To, že jsou dneska povolené odběry výrazně vyšší než odběry reálné, je dnes všeobecně známým faktem. Jde o velké množství vody a je třeba si uvědomit, že se neplatí žádný rezervační poplatek, platí se pouze za odebranou podzemní vodu. Čili mnoho podniků ze svých povolených odběrů odčerpává jenom čtyřicet procent. (okr, dh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia