MF DNES

Pět důvodů, proč vyrazit na Metalliku

Příští neděli 18. srpna vystoupí na Letišti Letňany v Praze kapela Metallica. Organizáto­ři hlásí, bude vyprodáno, i když tu skupina hrála i loni.

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

před dvaceti třiceti lety. Ale skvělé je, že je o naše koncerty takový zájem,“říkal před minulým pražským koncertem baskytaris­ta kapely Robert Trujillo. Ano, Metallica tu hrála loni v dubnu, vyprodala pražskou O2 arenu, teď je tu zase... A to není vůbec málo.

Ke vstupence dostanete desku

Metallica zjevně dobře ví, že prodejem desek se dneska může živit jen málokdo, a tak zvolila přesně opačný přístup. Ke vstupence na koncert, na který stejně chodí davy, dává své poslední album gratis. Buď na CD, nebo v digitální podobě. Je to milé gesto vůči fanouškům. A taky si tím kapela tak trochu zajistí, že návštěvníc­i show tu novou hudbu znají a nebudou jen čekat na provařené hity.

Navíc dostanete i nahrávku z koncertu

Možná ještě lepší bonus a dárek dostanou příchozí až zpětně. Protože každý, kdo koncert navštíví, získá možnost stáhnout si záznam z celé show ve formátu MP3. To je skutečně netradiční krok oproti běžným „živákům“, kde se většinou použijí písně z několika koncertů podle toho, kde zrovna ta která vyšla nejlépe. V tomto případě však fanoušci dostanou domů suvenýr v podobě přesně té show, již předtím osobně zažili. Záznam má míchat a masterovat tým, který se podílel také na albu Hardwired... to Self-Destruct. Ale dá se předpoklád­at, že zůstanou případné drobné chybky nebo prostě vše, co se na koncertu třeba jen náhodou stane.

Této hudbě širé nebe svědčí

Metallica naposledy v O2 areně hrála takřka na dosah ruky publika, na malém pódiu uprostřed haly. A bylo to skvělé. To v Letňanech zcela jistě nehrozí. Kromě šťastlivců v prvních řadách budou všichni tak nějak daleko. Nicméně právě pro burácivou hudbu Metalliky a jí podobných byly tyto koncerty pod širým nebem stvořené. Oproti až komornímu Edu Sheeranovi to bude jistě zase i poslechově mohutný zážitek.

Jožin z Bažin.

A co dál?

No a nakonec se můžeme těšit a dohadovat nad tím, jakou lokální specialitu si Metallica tentokrát přichystá. Minule Trujillo snaživě zpíval Mládkova Jožina z bažin a podle aktuálních setlistů kapela dál na místní písně sází. Ve Francii zněla Ma gueule od Johnnyho Hallydaye, ve Švédsku zase Staten och Kapitalet od místních pankáčů Ebba Grön. V Česku minule Metallica zvažovala pecky jako Škoda lásky nebo Jahody mražený. Tak nezbývá než se nechat překvapit.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nekonečné turné Zpěvák a kytarista James Hetfield to dokáže s baskytaris­tou Robertem Trujillem na pódiu pořádně rozjet, přesvědčil­i se o tom i diváci jejich loňského vystoupení v pražské O2 areně.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nekonečné turné Zpěvák a kytarista James Hetfield to dokáže s baskytaris­tou Robertem Trujillem na pódiu pořádně rozjet, přesvědčil­i se o tom i diváci jejich loňského vystoupení v pražské O2 areně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia