MF DNES

Praktické informace

-

● jak se tam dostat:

Dá se přijet autem, kde lze zaparkovat poblíž horského hotelu Čarták. Můžete zvolit i autobus z Rožnova pod Radhoštěm či Velkých Karlovic (zastávka Hutisko-Solanec, Čarták)

otevírací doba Informační­ho centra zvonice:

červen–září: denně 9.00–17.00

říjen–květen: úterý až pátek 9.00–16.00, sobota až neděle 9.00 –17.00 kontakt: Informační centrum Zvonice Bzové 325, Karolinka tel.: 571 644 027, 604 824 274 www.zvonice.eu

měli byste vědět, že...

... o instalaci památníku Charlotty

Masarykové v Hutisku–Solanci se v roce 1926 zasloužil místní řídící učitel Cyril Mach se svými žáky. Do Vsetínskýc­h Beskyd Masarykova rodina ráda jezdívala. Jde o jediný památník Charlotty Masarykové v České republice. V Praze jsou umístěny pouze dvě busty, v Podlesí u Valašského Meziříčí pak pamětní deska.

... hora Soláň posloužila jako inspirace mnoha básníkům, hudebníkům, výtvarníků­m a dalším

umělcům. Někteří se tam usadili, aby měli svůj kopec na dosah. Nejblíže vrcholu si postavil chalupu akademický malíř Alois Schneiderk­a a po jeho smrti v ní žil akademický malíř Karel Hofman. Nad Karlovským jezerem měli postavenou dřevěnici akademický malíř Jan Kobzáň a František Podešva, také akademický malíř a jeho žena spisovatel­ka Marie Podešvová. Hudební skladatel a pedagog Jaromír Podešva koupil chalupu nad jezerem. ... Soláň patří mezi obydlené kopce, což už je dnes zvláštnost­í. Byla zde také škola. U Dobrozemsk­ých se scházely děti ze tří vesnic. Škole se říkalo „vysoké učení“, to podle nadmořské výšky. Učitel denně chodil z Velkých Karlovic pěšky. V roce 1927 byla škola zrušena.

... právě dnes se na Soláni koná

festival Léto na Soláni. Bohatý program začne v 11 hodin ve Zvonici a zahrnuje řadu folklorníc­h vystoupení, součástí je tvořivá dílna pro děti. Vyvrcholí ve 20 hodin pořadem strážnický­ch folklorníc­h souborů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia