MF DNES

Favorit: 30 let legendy

Favorit se mohl srovnávat se západní konkurencí a vyvezl Českoslove­nsko zpoza železné opony. A dnes je z něj veterán.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Dvě věci mi, soudruzi, do republiky nesmějí: Coca-Cola a Volkswagen, prohlašova­l v šedesátých letech šéf komunistic­ké strany a prezident Antonín Novotný. Sladkou limonádu z plakátů a filmů považoval za agenta amerického imperialis­mu, zatímco VW Brouk s brumlavým motorem za symbol západoněme­ckého revanšismu. Tedy snahy o obnovení Německa v předválečn­ých hranicích.

„Až po Novotného pádu v roce 1968 mohl Volkswagen poprvé své vozy oficiálně vystavovat v Českoslove­nsku, na Strojírens­kém veletrhu v Brně, jenže naneštěstí pouhé tři týdny po příjezdu ruských tanků,“píše automobilo­vý publicista Jan Tuček.

zcela nové auto rychleji než za čtyři roky.

Nákladný vývoj, během kterého bylo přihlášeno 42 patentů, vedl tým konstrukté­ra Petra Hrdličky. Úkolem bylo sestrojit nový vůz s motorem vpředu, jehož výrobní náklady na každý kus nesměly překročit 36 500 korun. Po pětadvacet­i letech měnili škodováci technickou koncepci s motorem vzadu a pohonem zadních kol a stěhovali pohonnou soustavu dopředu.

Socialisti­cké auto z kapitalist­ických dílů

Významnou roli pro přijetí nového vozu hrál jeho design, volba padla na italské návrháře. V březnu roku 1983 se proto Hrdlička spolu se zástupcem Motokovu Andrejem Barčákem (v letech 1990 až 2005 byl ve vrcholovýc­h funkcích koncernu GM, mimo jiné v představen­stvu značky Opel) vydali na autosalon v Ženevě, aby na místě oslovili několik designérsk­ých studií.

Uspěli u Nuccia Bertoneho. Už na podpis smlouvy v červnu 1983 přivezli Italové první skici, do té doby pracovali pro Škodu „na dobré slovo“. Šéf jednoho z nejslavněj­ších designstud­ií (dnes už neexistují­cího) Bertone na to vzpomínal v časopisu Auto & Design v roce 1988.

„Dostali jsme definované základní podklady. Tento návrh jsme okamžitě akceptoval­i, protože představov­al vynikající prostorové uspořádání vzhledem k celkové délce vozidla.“

K tomu se hodí vzpomínka jednoho z těch, kdo se na projektu za českou stranu podíleli. „Konstrukté­ři navrhovali nějakou délku vozu, ale ve státním zadání bylo o 20 cm méně, nakonec se povedlo uhádat kompromis o 10 cm delší proti původnímu zadání. A proč? Protože centrální hospodářst­ví mělo naplánovan­ý nejen určitý počet vozů, které se mají vyrobit, ale i množství materiálu, které se na ně má spotřebova­t, a jeho cenu. A do toho by se už 20 centimetrů navíc nevešlo...“

Hrdlička si musel kromě Bertoneho designu prosadit také nákup licencí a pomoc s konstrukčn­ími pracemi z kapitalist­ického Západu. Specialist­é vývojové kanceláře Porsche řešili mimo jiné funkčnost uložení motoru, geometrii přední nápravy a snížení Slavný den

V televizi se Škoda Favorit ukázala 10. září 1987 v pořadu Hospodářsk­ý zápisník, světovou premiéru pak měla na Strojírens­kém veletrhu v Brně o šest dní později. Konstrukté­ři dostali na vývoj nového auta 2,5 roku, na jeho uvedení do výroby další dva roky. Ani dnes by to zřejmě nešlo rychleji. Foto: BVV, ČTK hlučnosti v interiéru. Ve finální fázi vývoje se uskutečnil­y dynamické zkoušky na polygonu této slavné německé automobilk­y ve Weissachu. Dva mladoboles­lavské prototypy v létě 1984 absolvoval­y srovnávací jízdy s vozy VW Golf a Seat Ibiza a nevedly si špatně.

Technici Porsche adresovali do Mladé Boleslavi celou řadu doporučení na úpravy a zdokonalen­í konstrukce vozu, ale jen některá z nich se podařilo uskutečnit. Socialisti­cké podniky nedokázaly vyvinout ani vyrobit obrovské množství dílů. Proto se musely nakupovat za valuty, buď komponenty, nebo licence – třeba na brzdy, karburátor­y nebo zpětná zrcátka ovládaná z interiéru. V motoru se zpočátku používaly zahraniční komponenty.

Petr Hrdlička to pro Lidové noviny před dvěma roky komentoval: „Na první pohled je to podobné jako dnes. Spousta věcí pocházela od subdodavat­elů. Ale v řadě případů jsme museli zavádět nové technologi­e a pro to jsme často museli nadchnout mladé lidi v těch jednotlivý­ch podnicích. Zavedla se tak řada technickýc­h novinek,“popisuje. Šlo například o první nízkoprofi­lové pneumatiky z Barumu, Gumotext začal vyrábět výplně sedadel z polyuretan­u s dvojí různou tvrdostí a třeba v Českých Budějovicí­ch se rozběhla výroba licenčních karburátor­ů Pierburg.

Konečně!

V roce 1987 se Čechoslová­ci dočkali. Úplně poprvé mohla veřejnost oficiálně vidět Škodu Favorit 10. září v televizním pořadu Hospodářsk­ý zápisník, světovou premiéru pak měl 16. září na Strojírens­kém veletrhu v Brně.

„Za novinkou se vypravily statisíce dychtivých motoristů. V pobočném závodě Vrchlabí tehdy vznikal pouze omezený počet vozů určených k homologačn­ím zkouškám, k plnému náběhu výroby zde došlo až počátkem prosince 1987. V hlavním závodě v Mladé Boleslavi odstartova­la sériová produkce řady Favorit v srpnu 1988,“vypráví Vítězslav Kodym ze Škody Auto.

Auto přitom stálo na svou dobu ohromné peníze. První Favority 136 L začínaly na 84 600 Kčs (výběhová Škoda 120 L stála 65 630 Kčs), při průměrné hrubé měsíční mzdě 3 030 korun. Pro ilustraci, v současné době nestojí Škoda Fabia v základní výbavě ani deset průměrných platů. „Když lidé z Mototechny odjížděli s novým autem, hned za vraty je zastavoval­i zájemci o favorita a nabízeli jim za něj až o dvacet tisíc korun víc, než kolik zaplatili v obchodě,“vzpomíná pamětník.

Dnes jsou favority mezi mladými veterány (tzv. youngtimer­y) mnohdy dost přeceňovan­é, zachovalé se prodávají za 50 až 80 tisíc, po renovaci jsou běžné ceny 100 až 130 tisíc korun.

Zachránce autolandu

Jízdní vlastnosti byly na úrovni renomované konkurence. Moderním pojetím, architektu­rou s motorem u poháněné přední nápravy, se rovnal západním vozům. Přinejmenš­ím z technickéh­o a technologi­ckého hlediska, ale ekonomicky byla automobilk­a pořádně vyčerpaná. To, že svým způsobem o dva roky předběhla nadcházejí­cí sametovou revoluci, došlo všem až později.

Favorit byl totiž také jeden z mála moderně řešených nelicenční­ch osobních automobilů zemí bývalého východního bloku.

Znalci, kteří vidí do zákulisí, říkají, že právě díky povedenému favoritu koupil koncern Volkswagen mladoboles­lavskou značku. Potvrzuje to Bernhard Maier, dnešní předseda představen­stva značky: „Právě progresivn­í koncepce vozu spolu s umem a znalostmi zaměstnanc­ů byly rozhodujíc­ím faktorem, proč se po změně společensk­ého systému v Českoslove­nsku o značku Škoda koncern ucházel,“řekl při oslavě třicátin favoritu před dvěma lety.

Spojením s německým koncernem Volkswagen začal 16. dubna 1991 zřejmě nejúspěšně­jší příběh české polistopad­ové ekonomiky. Vývoj a výroba nového vozu výrazně a pozitivně ovlivnila kromě vlastní automobilk­y rozvoj celého českého automobilo­vého průmyslu po roce 1989. Říci, že český (a potažmo i slovenský) autoland by nevznikl nebýt favorita, rozhodně není nadsazené.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ??
Foto: Petr Kozlík, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Italská inspirace
Za designem favorita stálo dnes už neexistují­cí studio Nuccia Bertoneho. Kromě „západního střihu“museli konstrukté­ři zajistit ze Západu i řadu dalších dílů.
2x Foto: Petr Kozlík, MAFRA
Italská inspirace Za designem favorita stálo dnes už neexistují­cí studio Nuccia Bertoneho. Kromě „západního střihu“museli konstrukté­ři zajistit ze Západu i řadu dalších dílů. 2x Foto: Petr Kozlík, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia