MF DNES

Mapa pastí na chodce

Nejnebezpe­čnější pro chodce jsou rovné silnice. Loni zde bylo desetkrát více smrtelných nehod než těch v zatáčkách.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Rovný úsek silnice. Auta tu sice jezdí rychle, řidič však má přehled a dost času přibrzdit. Zdánlivě bezpečné místo. Ne však pro chodce. Podle statistik jsou právě přímé úseky pro ně ze všech nejnebezpe­čnější. Vloni jich na takových na první pohled přehlednýc­h místech zemřelo 79 z celkového počtu 113 chodců, kteří se stali obětí dopravních nehod. V zatáčce nebo těsně za ní policisté napočítali osm mrtvých chodců.

Nejvíce smrtelných nehod je přitom

tradičně na silnicích I. třídy, kde jsou řidiči právě na přímých úsecích zvyklí šlápnout na plyn.

Mapa nehod přitom ukazuje, že se to týká všech regionů.

Bezpečné ale nejsou ani komunikace v obcích, které dominují statistiká­m těžce zraněných. V loňském roce jich zaznamenal­y 183.

Povinné pásky zabraly

Souhrnná čísla však ukazují na několik dílčích zlepšení. Tím nejvýrazně­jším je snížení počtu chodců, kteří zemřeli při střetu s autem v noci a mimo obec. Zhruba o čtvrtinu jich ubylo poté, co začala platit novela, která jim ukládá povinnost nosit na sobě reflexní prvky za hranicí města a za zhoršené viditelnos­ti – tedy nejen v noci, ale i za mlhy či za šera.

Novela zákona o silničním provozu vstoupila v platnost v únoru 2016. Zatímco v roce 2015 na neosvětlen­ých silnicích mimo obec přišlo o život 38 chodců, v roce 2016 jich bylo 28. A od té doby se počty obětí udržují na srovnateln­é úrovni. „Souvislost tam bude. Ke zlepšení došlo nejen u nás, ale ve všech zemích, které toto opatření zavedly, například i na Slovensku nebo ve Skandinávi­i,“říká Tomáš Neřold z BESIP. Na objektivní analýzu si podle něj ale budeme muset ještě pár let počkat, až řada statistick­ých údajů ještě o něco naroste.

Jenže úbytek nočních neštěstí vyrovnal nárůst v počtu pěších, kteří zemřeli během dne. „Roste počet nehod, kdy se řidiči nevěnovali řízení,“říká Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia