MF DNES

Srpen přináší konec léta: přeháňky a ochlazení

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Dnes ráno už by se lidé v Čechách měli dle předpovědi probudit do neletního počasí s přeháňkami. Pražané či obyvatelé západu republiky by za sebou měli mít bouřkovou noc.

Oblačné počasí s přeháňkami v Čechách zůstane během dne a rozšíří se směrem na východ.

Zatímco v Čechách se už dnešní teploty budou držet kolem dvacítky, na Moravě mohou před bouřkami dosahovat ještě i 32 stupňů. „V noci na pondělí začne ovlivňovat počasí zvlněná studená fronta, která bude přecházet přes naše území během dne. My jsme dali i výstrahu, která platí pro východní část území,“uvedl včera meteorolog Štefan Handžák. Výstraha varuje před bouřkami a přívalovým­i dešti v Královéhra­deckém kraji, na Vysočině a na Moravě pro dnešní večer a následujíc­í noc. Poměrně silné budou i nárazy větru. Mohlo by se objevit i krupobití a napršet může až 60 milimetrů vody. Oblačnost a přeháňky s teplotami do 26 stupňů vydrží do konce týdne.

Dnešní dešťová fronta ovlivní počasí i v dalších dnech. „Za aktuální frontou se ochladí a teploty by měly být většinou od 20 do 26 stupňů. Pořád počítáme s přeháňkami. Nebe čisté určitě nebude. Takové počasí nás bude provázet až do příštího víkendu,“dodal Štefan Handžák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Srpnový průměr

Dlouhodobá předpověď slibuje do konce měsíce podobné počasí jako tento týden – někde mezi 20 a 26 stupni.

Ovšem postupně už i denní teploty mohou zůstat místy někde pod dvacítkou. Tropických dnů i tropických nocí bychom měli být do konce měsíce uchráněni. Naopak, noční teploty nás přinutí se obléci. Nelze vyloučit ani 10 stupňů.

Předpověze­né počasí je srpnovým průměrem. V tomto a příštím týdnu by teploty mohly být dokonce mírně podprůměrn­é. Týden, ve kterém se láme srpen a září, má být zase podle dlouhodobé předpovědi s maximem 24 stupňů mírně nadprůměrn­ý. Takhle teplo už normálně na začátku září nebývá.

Meteorolog­ové zároveň minulý týden zhodnotili první půlku prázdnin ve srovnání s loňskem. Letošní červenec byl o 0,9 stupně chladnější než ten loňský a celkově desátý nejteplejš­í od roku 1961. Byl ovšem opět srážkově velmi podprůměrn­ý a stav řek je někde horší než loni.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pozor na přívalové deště Užijeme si chladnější počasí, tropy už v srpnu nepřijdou, ale zato by mohlo opakovaně zapršet.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pozor na přívalové deště Užijeme si chladnější počasí, tropy už v srpnu nepřijdou, ale zato by mohlo opakovaně zapršet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia