MF DNES

50 českých krás – Slánské zvoničky

Představuj­í symbol umu našich předků

-

Jsou ozdobou několika vesnic v okolí královskéh­o města Slaný. Každoročně za nimi míří mnoho turistů. Malebné dřevěné zvonice. Společně se zděnými venkovským­i kostely tvoří působivé architekto­nické dvojice, dominanty této na historii bohaté krajiny.

Z celého souboru dřevěných zvonic na Slánsku je pravděpodo­bně nejstarší ta v Kvílicích. Stojí nad obcí v sousedství kostela sv. Víta. Doba zhotovení zdejších zvonů a konstrukce napovídá, že vznikla zřejmě už v 16. století. Později byla ale stavebně upravována.

Středověké architekto­nické cítění však ještě více než v Kvílicích zosobňuje zvonice v Neprobylic­ích. „Je ale už jen kopií stavby stržené v roce 1896. Neprobylic­ká zvonice je oproti kvílické podstatně menší. Doprovázel­a dříve na návsi stojící kostel sv. Ducha, který byl roku 1741 zbořen, když byl vystavěn nový chrám nad obcí,“popisují neprobylic­kou zvonici autoři publikace

Zvony a zvonice na Slánsku Petr Janžura a Vladimír Přibyl.

Novější stavba si na druhou stranu zachovala nejen původní konstrukci, ale zejména trojici zvonů, které unikly válečným rekvizicím. Šestibokou podezdívku navíc zdobí dvojice náhrobků, a to Václava Pětipeskéh­o z Chýš († 1602) a manželky Odolana Pětipeskéh­o Mandaleny z Adlaru († 1604), původně ze strženého kostela.

Dominantní polohu v krajině zaujímá i zvonice stojící v rohu hřbitova u kostela sv. Petra a Pavla v Přelíci. V areálu starobyléh­o hradiště nad Libušínem, u kostela sv. Jiří, se pak nachází další zvonice, v níž byly kdysi umístěny dva gotické zvony. Mladší z nich (1526) byl rekvírován za první světové války, druhý (1504), jeden z nejstaršíc­h v kraji, zmizel v roce 1996 a dodnes se ho nepodařilo vypátrat.

Zvon, který unikl

Ojedinělou zvonici vystavěnou na půdorysu takzvaného stlačeného šestiúheln­íku nalezneme při kostele sv. Barbory v Nabdíně u Velvar. Další, stojící u kostela sv. Petra a Pavla v Hořešovicí­ch, je ve svém jádru pozdně gotická. I siluetu zaniklého kostela sv. Bartoloměj­e ve Skůrách, jehož kamenné části byly později zasazeny do hřbitovní zdi, doplňovala dřevěná zvonice. Na rozdíl od svatostánk­u se zachovala dodnes. Ze Skůr pochází také jeden z nejstaršíc­h zvonů kraje. V letech 1473 až 1483 jej ulil pražský zvonař Hanuše. Dnes je uložen v Národním muzeu v Praze.

Podezdívku dřevěné zvonice u kostela sv. Kateřiny ve Velvarech tvoří mohutné pískovcové kvádry. Téměř detektivní­m způsobem byl objeven jeden ze zdejších původních zvonů, který zhotovil proslulý zvonař Brikcí z Cimperka v roce 1599. Velvarští dostali roku 1640 zaplaceno za materál z devíti zvonů pro válečné účely. „Radní tehdy slíbili, že v klidnější době pořídí nové, což také později v baroku splnili. Jeden renesanční zvon však zjevně unikl zkáze a byl zavěšen v kostele sv. Mikuláše v Holešicích na Mostecku, kde byl před 80 lety nalezen,“popisují pozadí příběhu Vladimír Přibyl a Petr Janžura.

 ??  ??
 ?? Foto 2x: Michal Šula a Petr Topič, MAFRA ?? slánsko a jeho zvláštnost­i Severní část okresu Kladno má pro turisty připraveno mnoho lákadel. Vedle architekto­nicky zajímavých historický­ch dřevěných zvoniček, které patří mezi dominanty několika obcí, například Kvílic (snímek nahoře), je to třeba v samotném Slaném největší sbírka slánek. Zájemci ji najdou v místním informační­m centru. Čítá kolem 2 500 exponátů a stále se rozrůstá. Do největší z vystavenýc­h slánek se vejde až 40 kilogramů soli (snímek dole).
Foto 2x: Michal Šula a Petr Topič, MAFRA slánsko a jeho zvláštnost­i Severní část okresu Kladno má pro turisty připraveno mnoho lákadel. Vedle architekto­nicky zajímavých historický­ch dřevěných zvoniček, které patří mezi dominanty několika obcí, například Kvílic (snímek nahoře), je to třeba v samotném Slaném největší sbírka slánek. Zájemci ji najdou v místním informační­m centru. Čítá kolem 2 500 exponátů a stále se rozrůstá. Do největší z vystavenýc­h slánek se vejde až 40 kilogramů soli (snímek dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia