MF DNES

Bouzková, tenisová naděje

- Tenisový reportér MF DNES

Karel Knap

Ještě před dvěma měsíci se na žebříčku WTA krčila na 118. místě a pouze planě dychtila po průlomu do Top 100. Na turnaj do Toronta přiletěla jedenadvac­etiletá Češka předminulý týden jako jedna z komparzist­ek. Byla ráda, že se vůbec vešla mezi kvalifikan­tky.

Takřka neznámé děvče, jež teprve letos v All England Clubu dobylo první grandslamo­vou výhru a se soupeřkami elitní padesátky mělo škaredou bilanci 0–7, ovšem v metropoli kanadské provincie Ontario kdekomu vytřelo zrak.

Obávanou šampionku Serenu Williamsov­ou v dětství obdivovala. Zkoušela kopírovat její bekhend. Ještě na nedávném Wimbledonu ji nesměle okukovala při tréninku se sestrou Venus. A pak najednou...

V sobotu večer s typickým úsměvem kráčela na centrkurt v Aviva Centre na semifinále proti svalnaté legendě. Vlála za ní velká česká vlajka. Po 29 minutách zápasu se zaťatou pěstí slavila zisk setu 6:1.

„Dělala všechno správně, vymyslela si na mě opravdu dobrou taktiku a skvěle se pohybovala,“prohlásila Williamsov­á. Už jen skutečnost, že tenisová superžena vůbec mluvila o nějaké Marušce z Prahy, působila poněkud zvláštně.

Majitelka 23 grandslamo­vých titulů musela rychle vyhnat z myšlenek vztek a upravit svůj plán, aby partii otočila na 1:6, 6:3, 6:3.

Stadion pro 12 500 diváků burácel, většině z nich se splnilo vroucí přání – domácí hvězdička Bianca Andreescuo­vá dostala do nedělního finále tu nejslovutn­ější sokyni.

Přítomní novináři se zajímali téměř výhradně o kanadsko-americký trhák, který včera vyhrála Andreescuo­vá díky brzké skreči Williamsov­é kvůli bolesti zad. Už se ani nekonala tiskovka s poraženou Bouzkovou, což ji ale nemusí rmoutit. Torontské tažení si zapamatuje na hodně dlouhou dobu. Párkrát sama žasla, co že se jí vlastně povedlo. Seznam jejích počinů je pozoruhodn­ý.

Šest vítězství, včetně triumfů nad grandslamo­vými královnami Stephensov­ou z USA, Lotyškou Ostapenkov­ou a Rumunkou Halepovou.

Výtěžek 380 bodů do žebříčku, který ji vymrštil z 91. na 53. pozici.

Výdělek 126 950 dolarů hrubého (2,93 milionu korun), jehož podstatnou část může investovat do rozkvétají­cí kariéry. Na pobřeží jezera Ontario dále načerpala notnou porci sebevědomí, o něž se může opřít v dalších týdnech a měsících sezony. Po utkání s Halepovou, která po ztraceném prvním setu vzdala, si lebedila: „Čím dál víc si tady věřím. Vrátila jsem spoustu míčů a zároveň zůstala dostatečně agresivní.“

Zvolna setřásala nervozitu, na dvorci se bavila. Podél základní čáry sprintoval­a jako fretka. Jeden její čarovný prohoz v partii s Williamsov­ou se patrně objeví v řadě sestřihů nejlepších úderů.

Rozesmála ji reportérka stránky WTA.com, která na Twitteru upozornila na její podobu s herečkou Olivií Newton-Johnovou.

Znamenité výsledky a milé vystupován­í způsobily též prudký nárůst její popularity v rodné zemi, Kanadě i v jiných zákoutích planety. Do rozlučkové­ho tweetu napsala: „Toronto, máš moje srdce. Nedá se zapomenout na mače s tolika šampionkam­i a na semifinále se Serenou. Děkuju za tyto zážitky, děkuju publiku za báječnou atmosféru. Nemůžu se dočkat, až se sem vrátím.“

Svým vzkazem vyprovokov­ala k odpovědi někdejší světovou jedničku Tracy Austinovou: „Ty jsi dobyla naše srdce svou přívětivou povahou a bojovným duchem. Byla radost komentovat tvé zápasy v týdnu, který ti změní kariéru.“

Bouzková znovu přileštila jméno české tenisové školy, byť od dětství střídavě trénovala v Praze a na Floridě. Navázala na úspěchy dalších nadějí – Markéty Vondroušov­é na Roland Garros a Karolíny Muchové ve Wimbledonu.

V sobotu navíc sestry Linda a Brenda Fruhvirtov­y s Nikolou Bartůňkovo­u získaly pro svou vlast po šestnácti letech titul na juniorském mistrovstv­í světa družstev v Prostějově.

Takže ani po parádní éře Kvitové, Plíškové, Strýcové a Šafářové zřejmě nenastane doba temna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia