MF DNES

Podivná kampaň proti kůrovci

Kraj je ve sporu s Národním parkem Šumava i ministerst­vem.

- Lukáš Valášek Václav Janouš

Když se bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) předloni po průšvizích pokoušel o návrat do politiky, zaplatil si k tomu pomoc PR agentury Ewing. Ta pak obvolávala novináře a pokoušela se Zimolovi, pronásledo­vanému skandálem kolem podezřeléh­o pořízení luxusní chalupy na Lipně, vyžehlit image. Comeback se mu sice zatím nepovedl, pražská agentura ovšem v jižních Čechách rok před krajskými volbami přesto vyfasovala další zakázku. Tentokrát už za veřejné peníze od Zimolovy spolustran­ičky a nástupkyně v hejtmanské­m křesle Ivany Stránské.

Jihočeský kraj zaplatil 2,1 milionu korun za kampaň, která má občany poučit o dopadech kůrovce na Šumavu. Mezi experty však vyvolala poprask. Označují kampaň za silně manipulati­vní a popírající zjištění renomovaný­ch vědců. Tvrdě ji odmítá i samotné vedení Národního parku Šumava. Navíc provázejí nejasnosti i výběr vítěze zakázky.

Kampaň kraj „vykopl“na začátku srpna na své oficiální facebookov­é stránce. Zveřejnil sugestivní fotografii pahýlů stromů v blízkosti rozhledny na Poledníku a přes ni nápis „Konec Šumavy“. Potíž ale je, že fotografie je ořízlá tak, aby nebyly vidět zelenající se kmeny všude kolem. „Jihočeský kraj by se měl za tuto kampaň stydět. Hodně. Je to ryzí manipulace, v místech kůrovcové kalamity dochází k velmi rychlé obnově a neexistuje výzkum, který by naznačoval to, co se snažíte nabalamuti­t veřejnosti,“komentoval to například vedoucí Katedry environmen­tálních studií Masarykovy univerzity Bohuslav Binka.

Hejtmanka ovšem jakékoliv pochybnost­i odmítá. Podle ní jsou četné odborné výzkumy vědců, dle nichž se Šumava sama obnovuje, jen jedním z názorů. A cílem krajské

kampaně je informovat občany o hrozbách kůrovce. „Vše je naprosto transparen­tní. Proběhlo výběrové řízení. Informace jsou k dispozici na internetu,“uvedla Stránská.

To ale není tak docela pravda. Smlouvu kraj sice zveřejnil v registru smluv, protože jinak by nebyla dle zákona platná, ale v úředních věstnících veřejných zakázek hejtmanstv­í není dohledatel­ný žádný předchozí tendr. Případní zájemci tedy neměli jak se o zakázce dozvědět, a nemohli se tudíž ani přihlásit. Jihočeské hejtmanstv­í tak porušuje své vlastní směrnice. Ty totiž nařizují, aby avízo na veškeré zakázky nad milion zveřejnilo.

Těsně podlimitní zakázka

MF DNES se od pátku nedočkala odpovědí na dotaz, kolik se o zakázku ucházelo firem, jak se o nabídce dozvěděly a na základě čeho kraj vybral vítěze, který dříve dělal politickou kampaň exhejtmano­vi. Dle mluvčí Jihočeskéh­o kraje Hany Brožkové má ze stovek zaměstnanc­ů hejtmanstv­í tyto informace jediný člověk: „Má dovolenou a nedaří se mi ho kontaktova­t,“prohlásila. A nevysvětli­la tak ani to, proč zakázku kraj ve svých rejstřícíc­h nezveřejni­l. Bez daně přitom cena kampaně skončila těsně pod dvoumilion­ovým limitem, za kterým by se na soutěž už vztahovaly striktní regule zákona o veřejných zakázkách.

Zimola, který na hejtmanstv­í už nepůsobí, odmítá, že by jeho spolustran­íci zadali krajskou kampaň „jeho“agentuře vědomě. „Žádná má spolupráce s agenturou už nejméně rok neexistuje a nijak jsem se nepodílel na výběru dodavatele kampaně, o níž píšete,“ohradil se exhejtman.

Boj s národním parkem

Dle smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, kampaň kritizovan­ými příspěvky na facebookov­é stránce rozhodně neskončí. Za veřejné peníze má vzniknout mimo jiné i logo kampaně, speciální webové stránky nebo videa, která se budou promítat na obrazovkác­h v jihočeskýc­h nemocnicíc­h. Kraj se tak za veřejné peníze pustil do otevřeného střetu s vedením Národního parku Šumava i ministerst­vem životního prostředí (MŽP). V pátek navíc hejtmanstv­í oznámilo, že na Správu NP Šumava a MŽP podalo žalobu. Tvrdí, že bylo s obcemi vyloučeno z jednání o rozdělení parku na čtyři zóny.

Samotní ochranáři postup krajských politiků nechápou. „Jedním, dnes už jasně vyvráceným mýtem je, že pokud se v bezzásahov­ých zónách nebude aktivně zasahovat proti kůrovci, Šumava uschne – zůstane tu pouze poušť nebo mrtvá krajina. Jak prokazují dlouhodobé průzkumy a sledování, není tomu tak. Uschlé horní stromové patro dává prostor životu malých stromků, které v podrostu už rostly, a také novým semenáčkům smrků, buků, ale i dalších dřevin – javorů, bříz nebo jeřábů,“říká mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

 ??  ?? Oživení Rozhlednu na Poledníku obklopují jak plochy s uschlými a popadanými stromy v důsledku orkánu a kůrovce, stejně tak ale i se souvislými plochami stromů zelených.
Oživení Rozhlednu na Poledníku obklopují jak plochy s uschlými a popadanými stromy v důsledku orkánu a kůrovce, stejně tak ale i se souvislými plochami stromů zelených.
 ?? Foto: krajský úřad a 2x Martin Polívka, MAFRA ?? Konec? Kraj zveřejnil fotografii pahýlů stromů v blízkosti rozhledny na Poledníku s nápisem Konec Šumavy (vlevo nahoře). Vpravo současná realita.
Foto: krajský úřad a 2x Martin Polívka, MAFRA Konec? Kraj zveřejnil fotografii pahýlů stromů v blízkosti rozhledny na Poledníku s nápisem Konec Šumavy (vlevo nahoře). Vpravo současná realita.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia