MF DNES

Energetičt­í regulátoři s tajnou službou v zádech

Lidé z vedení ERÚ byli odvoláni na základě poznatků BIS. To však může paradoxně policii komplikova­t následné vyšetření případu

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Trojice radních Energetick­ého regulačníh­o úřadu Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný skončila na konci července ve svých funkcích. Outrata a Vlk měli podle vládních materiálů, z nichž citovaly Lidové noviny, hrubě porušit zákon. Pokorný nebyl odvolán, skončil mu mandát a vláda mu ho neprodlouž­ila. Všichni popírají, že

by udělali cokoli nezákonnéh­o. Ministr průmyslu Karel Havlíček však proti nim několik měsíců ve spolupráci s kontrarozv­ědkou (BIS) hromadil důkazy. „Jednali absolutně ve prospěch regulovaný­ch subjektů. Těm to nevyčítám, ti se pro sebe snažili získat maximum. Vyčítám to těm, kdo měli mít profesioná­lní čest. Berou od státu peníze, o nichž se mnohým ani nezdá. Je to jejich absolutní selhání. Ocitli se daleko za hranou a postupně ztratili veškeré zábrany,“prohlásil Havlíček. Podle zdrojů MF DNES z bezpečnost­ní komunity celý případ řešila BIS od začátku. V jakém bodě se do případu zapojila policie, není jasné. Jisté je, že například finanční šetření, které je standardní součástí prakticky jakéhokoli podobného vyšetřován­í (může odhalit nesrovnalo­sti mezi příjmy a výdaji podezřelýc­h), v kauze kolem ERÚ dosud neproběhlo. To budí mezi experty z bezpečnost­ní komunity rozpaky. „Nedošlo navíc k žádnému obvinění, což by policie, pokud by důkazy byly tak silné, jak tvrdí ministr, určitě udělala. Je možné, že ji BIS zapojila až v závěru celé věci, což by ale dost snižovalo šanci například na možný úspěch u soudu,“uvedl zdroj MF DNES.

Policie se zatím neobrátila ani na regulační úřad. „ERÚ nejsou známy bližší podrobnost­i nad rámec informací dostupných z veřejných zdrojů. Policie ČR se v souvislost­i s touto událostí na úřad neobrátila,“potvrdil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha MF DNES řekl, že k případu může mluvit jen ministr Havlíček. Jenže jeho resort vyšetřován­í komentovat nechce, protože je v utajovaném režimu.

 ?? Foto: ČTK ?? Tři propuštění Vladimír Outrata (vlevo), Vladimír Vlk (uprostřed) a Jan Pokorný (vpravo).
Foto: ČTK Tři propuštění Vladimír Outrata (vlevo), Vladimír Vlk (uprostřed) a Jan Pokorný (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia