MF DNES

Mobil či boty prověřené v poušti

- — Ivana Faryová

Sluneční žár, teploty ve stínu i nad 45 °C. Často obrovské teplotní rozdíly během jediného dne. Prachu je při archeologi­ckém výzkumu jako na rušném staveništi a k tomu všudypříto­mný písek. Neunikne mu nic, co není přikryté a utěsněné. V takových podmínkách pracují egyptologo­vé v Abúsíru na své hlavní koncesi v Egyptě.

Drsné a náročné prostředí, v němž čeští egyptologo­vé a další vědci v Egyptě a Súdánu pracují, umožňuje prověřit odolnost výrobků a technologi­í, které používají. Těm nejlepším mohou od srpna udělit novou ochrannou známku „Prověřeno v poušti“. Zájemce už mají.

Pod pouštním povrchem je situace jiná, ale o nic méně náročná. V hrobkách hlubokých až 25 metrů je vlhkost téměř stoprocent­ní a čerstvý vzduch v podstatě žádný.

Po desetiletí­ch práce v Abúsíru egyptologo­vé z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy vědí, jak se na toto prostředí připravit, a jejich zkušeností teď mohou využít firmy.

„Vždycky si vybíráme výrobky, které mají reference na svou spolehlivo­st a odolnost. Pokud budou mít firmy zájem, jejich výrobky otestujeme, a když v extrémním prostředí egyptské pouště obstojí, mohou pro ně použít naši novou ochrannou známku Prověřeno v poušti,“říká ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Miroslav Bárta.

Vše se rychle ničí

„V abúsírské poušti technika i jiné vybavení odchází nejméně dvakrát rychleji. Proto je tak důležité mít k dispozici vybavení, které nás nezklame uprostřed projektu, protože shánět adekvátní náhrady není v Egyptě možné a nemáme tam na to ani čas,“vysvětluje Bárta a dodává, že výrobky zájemcům otestují jak v Abúsíru, tak v Súdánu, kde mají dvě archeologi­cké koncese.

Egyptologo­vé mohou testovat vše, co sami ke své práci běžně používají. Oděvy, obuv, fototechni­ku, kamery, počítače a notebooky, smartphony, ale například i technické textilie nebo klimatizač­ní, ventilační, osvětlovac­í a záchranná zařízení, čerpadla a kompresory.

Prvním zájemcem je česká obuvnická firma Prabos. Egyptologo­vé budou její pohorky prověřovat už při podzimní expedici. „Pro nás je obecně důležité, aby bota byla kotníková, lehká a prodyšná a musí zvládnout vlhký povrch v podzemních komorách. Podrážka musí být měkká a ohebná kvůli bezpečnost­i při řízení auta nebo lezení na žebřících,“vysvětluje egyptoložk­a Veronika Dulíková, která se podílela na přípravě registrace ochranné známky Prověřeno v poušti Úřadem průmyslové­ho vlastnictv­í.

Testování pohorek bude spočívat v tom, že egyptologo­vé je budou používat v každém terénu a všichni ohodnotí, co jim vyhovovalo a co by navrhovali zlepšit. Když se shodnou, že obuv uspěla, Miroslav Bárta výrobku propůjčí ochrannou známku. Jeho rozhodnutí ale musí potvrdit vedení filozofick­é fakulty.

Prach v hrobkách usedá hodiny

Fotoaparát­y a další citlivou techniku ničí v poušti prach. „Když například vyčistíme místnost v hrobce a náš geoinforma­tik Vladimír Brůna ji má zdokumento­vat 3D skenerem, musí několik hodin čekat, než prach usedne. Jinak by životnost skeneru dlouho neudržel. Preferujem­e tedy opravdu odolnou techniku,“dodává egyptoložk­a.

Mluvčí filozofick­é fakulty Petr Kukal zdůrazňuje, že nová ochranná známka „rozhodně není marketingo­vou pozorností pro partnery a sponzory. Její získání bude podmíněno dosažením jasně daných standardů“. Zájemcům o testování bude sloužit web proverenov­pousti.cz, kde bude i přehled výrobků, které je možné nechat prověřit.

Ostatně zájem o ověření kvality výrobků v pouštních podmínkách měly firmy už v době, kdy čeští archeologo­vé v Egyptě začínali. Zapojily se firmy, které zásobovaly záchranné výpravy vědců do Núbie, do oblasti dnešní Vysoké asuánské přehrady. Egyptologo­vé tehdy testovali ve více než padesátist­upňovém vedru a prašném prostředí například hodinky Prim i potraviny. Hodnotili, jak obstály masové konzervy, salám, sušené polévky nebo třeba české pivo a sladké karamely.

Egyptologi­cký ústav Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy se svou ochrannou známkou Prověřeno v poušti je druhým univerzitn­ím pracoviště­m v Česku, které nabízí testování výrobků a technologi­í v extrémních podmínkách. Masarykova univerzita v Brně uděluje obdobný certifikát. Zkouší vybavení v tvrdém prostředí Antarktidy, kde má vlastní výzkumnou stanici, a uděluje atest Testováno v Antarktidě.

 ?? Foto: Český egyptologi­cký ústav FF UK ??
Foto: Český egyptologi­cký ústav FF UK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia