MF DNES

Zabil se Epstein, nebo ne? ptají se USA

Amerického finančníka Epsteina obviněného ze zneužívání nezletilýc­h dívek našli v cele mrtvého. Internet zahltily spekulace. Už jen proto, že na mnohé vlivné mnoho věděl.

- — Dagmar Langová

NEW YORK Spekulacím o smrti 66letého miliardáře Jeffreyho Epsteina, který čekal v newyorské cele na proces po obvinění ze zneužívání nezletilýc­h dívek a nelegálníh­o obchodu se sexem, nahrává i to, že byl zhruba před třemi týdny nalezen v bezvědomí a se zraněními na krku. Tenkrát ho zachránili, následně byl pod zpřísněným dohledem. Jenže opatření, která byla zavedena kvůli obavám, že si Epstein sáhne na život, podle amerického tisku platila jen do minulého čtvrtka. V sobotu ráno ho našli v cele mrtvého, podle médií oběšeného.

Americká federální vězeňská správa označila jeho smrt za „patrně sebevraždu“. Případem se začala zabývat FBI i ministerst­vo spravedlno­sti. „Smrt pana Epsteina vyvolává závažné otázky, které musejí být zodpovězen­y,“řekl ministr spravedlno­sti William Barr.

Podle newyorskéh­o starosty Billa de Blasia „je příliš pohodlné“, že nyní už Epstein nemůže vinit ostatní. „To, co většina z nás chce znát, je to, co všechno věděl,“řekl de Blasio. „Kolik jiných milionářů a miliardářů bylo součástí jeho nezákonnýc­h aktivit?“De Blasio zdůraznil, že nad těmito informacem­i se Epsteinovo­u smrtí nezavřela voda a že by měly být rovněž součástí vyšetřován­í.

Finančník se kdysi přátelil s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, bývalým prezidente­m Billem Clintonem, britským princem Andrewem a řadou dalších zámožných a vlivných lidí.

Spekulacím, že nemuselo jít o sebevraždu, nahrál i Trump, který na Twitteru sdílel, že Epsteinova smrt nebyla sebevražda, anebo byla fingovaná. Nařčení na internetu padala na všechny strany, nejen na Clintona, jeho ženu, ale i na Trumpa.

Jak připomenul­a stanice BBC, Epstein byl nalezen mrtvý jen den poté, co byly vydány stovky soudních dokumentů odhalující­ch nová obvinění proti němu a některým jeho vysoce postaveným společníků­m.

Epsteinovi, který byl ve vazbě v jedné z nejstřežen­ějších věznic v USA od 6. července, hrozilo za údajné sexuální zločiny až 45 let vězení. On veškerá obvinění odmítal.

Už v roce 2008 byl v rámci kontroverz­ní tajné dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoř­i jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciáln­ím svědkům.

 ?? Foto: ČTK ?? Jeffrey Epstein Nad smrtí finančníka visí řada otazníků.
Foto: ČTK Jeffrey Epstein Nad smrtí finančníka visí řada otazníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia