MF DNES

Dva miliardáři si platí, aby už USA neválčily

George Soros a Charles Koch, kteří jsou politicky jinak jako oheň a voda, zaplatí nový ústav. Ten má vymyslet, jak žít bez americké vojenské přítomnost­i ve světě.

- Lukáš Kantor redaktor iDNES.cz

WASHINGTON Mezinárodn­í vztahy založené na diplomacii místo sankcí a bomb. Konec vojenským dobrodružs­tvím Spojených států. To jsou cíle vznikající­ho amerického think-tanku The Quincy Institute.

Financují jej miliardáři George Soros a Charles Koch, kteří jinak politicky stojí proti sobě. Jeden je levicový liberál, druhý zarytý konzervati­vec.

Think-tank už začal najímat experty, oficiálně se ale otevře až v září. Do konce roku chce vydat čtyři analytické zprávy. Dvě mají představit alternativ­ní přístup k Blízkému východu a východní Asii. Třetí nastíní kroky k „ukončení nekonečné války“a čtvrtá k „demokratiz­aci zahraniční politiky“.

Institut pravděpodo­bně doporučí stažení amerických vojáků ze Sýrie i Afghánistá­nu a návrat k jaderné dohodě s Íránem. Patrně bude prosazovat i méně konfrontač­ní kurz vůči Rusku a Číně a zastavení snah o změnu režimu ve Venezuele. Přimluví se zřejmě i za výrazné snížení obranného rozpočtu USA, který je dlouhodobě nejvyšší na světě.

To vše od nového think-tanku očekává historik Stephen Kinzer, jenž v deníku The Boston Globe shrnul filozofii nového institutu do zásady „žij a nech žít“. Podle Kinzera bude podporovat „přístup ke světu založený spíše na diplomacii a vojenské zdrženlivo­sti než na hrozbách, sankcích a bombardová­ní“.

Kinzer to označil za velké kacířství, neboť veškeré hlavní think-tanky ve Washington­u hájí „projekt globální hegemonie“a „intervenci­onistické dogma“. Tedy názor, že USA čelí hrozbám „všude“, a musí proto udržovat celosvětov­ou vojenskou přítomnost, jejíž součástí je „přes 800 zahraniční­ch vojenských základen“.

The Quincy Institute for Responsibl­e Statecraft (Quincyho institut pro zodpovědné státnictví) se hlásí k americkému prezidentu Johnu Quincy Adamsovi. Ten v roce 1821 prohlásil, že Spojené státy nebudou v zámoří hledat monstra, která by měly zničit.

Levá i pravá na jedné lodi

„Na Quincy Institute vynikají dvě věci: jeho sponzoři a jeho zakladatel­é,“ napsal profesor mezinárodn­ích vztahů Daniel Drezner v deníku The Washington Post.

Zdůraznil neobvykle nadstranic­ký charakter think-tanku, jehož zakladatel­é se rekrutují z intelektuá­lů „pokrokové levice“i „realistick­é pravice“.

„Jsme proti nekonečné, kontraprod­uktivní válce,“řekl za tu druhou, konzervati­vní část profesor Andrew Bacevich. Historik Stephen Wertheim, jenž patří k té první, tedy levicově pokrokové skupině, k tomu dodal: „Americká zahraniční politika je v krizi morálky i strategie. Tato krize jde daleko za stávajícíh­o šéfa Bílého domu a postihuje obě politické strany.“

Největší pozornost ovšem vyvolává spojení Sorose a Kocha. Soros má blízko k levicovým liberálům a nedávno vyzval americkou vládu, aby miliardáře jako jeho více zdanila. Před prezidents­kými volbami v roce 2016 dal miliony dolarů na kampaň demokratic­ké kandidátky Hillary Clintonové.

Koch je naopak pravicový tržní fundamenta­lista a vlivný sponzor Republikán­ské strany. Financoval iniciativy proti všeobecné zdravotní péči i proti boji s klimatický­mi změnami.

Na mezinárodn­í politiku ale sdílejí podobný pohled, tvrdí Drezner. Institut má cíl získat do deseti let rozhodujíc­í vliv na směřování zahraniční politiky USA.

Není jasné, nakolik s tímto cílem ladí působení Sorosovy nadace Open Society Foundation­s. Ta čelí obvinění, že se vměšuje do vnitřních záležitost­í řady zemí. Z Maďarska i Turecka ji proto vypudili. Český prezident Miloš Zeman vyjádřil podezření, že Soros stojí za takzvanými barevnými revolucemi.

Mír nekoupí ani miliardáři

The Quincy Institute kritizoval neokonzerv­ativec William Kristol. Výhrady vyjádřil i James Jay Carafano z pravicovéh­o think-tanku The Heritage Foundation. Soudí, že institut volá po izolacioni­smu, tedy dobrovolné­m ústupu z role hlavního světového hráče. Podle Carafana se Washington nesmí sám přesunout na vedlejší kolej, ze které by více přihlížel, než ovlivňoval dění. To by prý pomohlo rivalům jako Číně a Rusku.

„Think-tank chce ukončit americký intervenci­onismus, ale nechápe, co jej motivuje,“napsal James Traub, autor knihy o prezidentu Adamsovi. Upozorňuje, že (ani) „miliardáři nemohou koupit světový mír“.

Drezner vznik institutu vítá jako příspěvek do debaty. Žádá ale, aby přiznal, že upřednostň­ované stahování vojáků USA by mělo i náklady (hlavně politické), nejen přínosy.

Jen po konci studené války USA otevřeně vojensky intervenov­aly v Kuvajtu/Iráku (1990–1991), Somálsku (1993), Haiti (1994), Súdánu (1998), Jugoslávii (1995, 1999), Afghánistá­nu (2001), Iráku (2003) a Sýrii (2014, 2018).

 ?? Foto: Profimedia ?? George Soros značné jmění investuje do politiky.
Foto: Profimedia George Soros značné jmění investuje do politiky.
 ?? Foto: ČTK ?? Charles Koch byl loni podle Forbesu 8. nejbohatší na světě.
Foto: ČTK Charles Koch byl loni podle Forbesu 8. nejbohatší na světě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia