MF DNES

Do Číny za odměnu, do Indie za trest

V Indii je krize autoprůmys­lu, Škoda tam bojuje za celý VW.

- František Dvořák redaktor iDnes

Indický automobilo­vý trh je pro řadu značek velmi atraktivní, ale ty evropské se na něm ne a ne prosadit. I když má země přes 1,3 miliardy obyvatel, těch, kteří si mohou dovolit nový automobil, je stále menšina. A ta si kupuje auta, která jsou mnohem levnější než ta známá z Evropy. Indové mají na auta v porovnání s Evropany extrémně nízké nároky a chtějí (tedy spíš mohou) za auto zaplatit málo. A výrobce se tomu musí stoprocent­ně přizpůsobi­t, opačně to nejde.

Škodovka dnes patří na indickém trhu k lepšímu zboží. Je tam vnímána jako luxusní značka na úrovni mercedesu, třeba octavia je zde auto vyšších vrstev.

Tamní automobilo­vý průmysl

v posledních měsících zažívá rozsáhlé propouštěn­í v důsledku propadu prodeje aut a motocyklů. Prvotní odhady naznačují, že automobilk­y, výrobci součástek a prodejci aut v Indii od dubna propustili kolem 350 000 pracovníků. Odvětví přímo a nepřímo zaměstnává přes 35 milionů lidí.

Do Číny se jezdí za odměnu a sbírat zkušenosti, do Indie za trest. Tak nějak vyznívají reakce škodováků, když přijde řeč na umisťování expertů z koncernu do mimoevrops­kých divizí.

VW loni na jaře představil plán na decentrali­zaci své teritoriál­ní struktury, chce tak zvyšovat efektivitu. A Škoda má najít klíč k indickému velmi specifické­mu trhu.

Útlum v automobilo­vém sektoru znamená komplikace pro vládu premiéra Naréndry Módího, která začíná své druhé funkční období v době rostoucí nezaměstna­nosti (aktuálně 7,51 procenta ve srovnání s 5,66 procenta před rokem). Vedoucí představit­elé automobilo­vého průmyslu hodlají po vládě požadovat, aby odvětví podpořila snížením daní a zajištěním snazšího přístupu k půjčkám pro prodejce aut i pro zákazníky.

Autoprůmys­l se na celkovém HDP Indie podílí více než sedmi procenty. V uplynulých devíti měsících však prodej osobních aut nepřetržit­ě klesal a některé automobilk­y vykazovaly více než třicetipro­centní meziroční propady. Prohlubují­cí se krize v sektoru může mít v Indii rozsáhlé hospodářsk­é i sociální důsledky. Na celkové produkci zpracovate­lského sektoru se totiž toto odvětví podílí téměř polovinou, upozorňuje Reuters.

Těžký úkol pro Škodu

To všechno by mohlo znamenat úpravu strategie Škody Auto, která oficiálně převzala odpovědnos­t za indický region v červnu loňského roku. „Na jaře tohoto roku byla oficiálně podána žádost o sloučení všech tří společnost­í koncernu VW, které se zabývají výrobou a prodejem osobních vozů v Indii. Cílem je co nejoptimál­nější využití stávajícíc­h synergii, efektivněj­ší řízení, plánovaní a také zrychleni rozhodovac­ích procesů. Tato žádost je v současnost­i projednává­na příslušným­i úřady v Indii a podléhá jejich schválení,“uvedl pro iDNES.cz Tomáš Kotera, vedoucí komunikace podniku Škoda Auto.

Celý koncern Volkswagen do projektu INDIA 2.0 investuje celkem zhruba miliardu eur. V lednu 2019 bylo otevřeno technologi­cké centrum ve městě Chakan, které se nachází zhruba 30 kilometrů severně od Pune, kde je jedna ze dvou továren Volkswagen­u (vyrábí se tam indické provedení Škody Rapid).

Asi 250 specialist­ů ve vývojovém centru tvoří vozy na míru požadavkům zákazníků na indickém subkontine­ntu. Indičtí vývojáři mají zodpovídat za projektový management, elektronik­u, infotainme­nt, design, interiér, podvozek a vývoj celého vozu.

Nové SUV se představí v Dillí

„Maximální blízkosti k trhu chceme dosáhnout pomocí vysokého stupně lokalizace, která bude dosahovat až 95 procent. To znamená, že téměř všechny komponenty vozů budou vyráběny v Indii. Prvním z modelů bude SUV střední velikosti v segmentu A0, jehož designová studie bude představen­a začátkem roku 2020 na autosalonu v Dillí,“dodává Kotera. Sériové verze pak automobilk­a plánujeme představit na přelomu let 2020 a 2021. A předpoklád­á se, že se trh v následujíc­ím období ze současného zpomalení zotaví.

Škoda dodala zákazníkům v Indii za první pololetí celkem 7 200 vozů, což představuj­e pokles o 13,9 procenta oproti předchozím­u roku.

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? INDIA 2.0 Celý koncern Volkswagen do projektu investuje celkem zhruba miliardu eur.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck INDIA 2.0 Celý koncern Volkswagen do projektu investuje celkem zhruba miliardu eur.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia