MF DNES

Co je za bitkami v Hongkongu

V Hongkongu pokračují demonstrac­e, přerůstají­cí do rozsáhlých pouličních nepokojů, obtížně kontrolova­ných pořádkovou policií. Média a veřejnost přísně sledují zejména adekvátnos­t zásahu a čekají, zda zasáhne Čína.

- Vít Vojta Sinoskop – Institut pro současnou Čínu

Zodlišnost­i naší reality je obtížné pochopit, co se tam děje a proč. Abychom se vyhnuli černobílém­u vidění a zpřesnili naši optiku, je dobré podívat se na fakta. Čínská lidová republika se při předání správy Hongkongu Velkou Británií zavázala, že na padesát let zachová stávající systém Hongkongu, s představou, že během té doby oba modely, to znamená kontinentá­lní i hongkongsk­ý, postupně splynou. Peking slíbil kontrolova­t jen zahraniční politiku a národní obranu Hongkongu.

Poslední dekádu však ústřední čínské vládě stále více vadí silná kritika Pekingu v některých hongkongsk­ých médiích. Vnímá ji jako rozbíječsk­ou, zcela proti čínskému duchu vlastenect­ví a proti snu o velké obrodě národů Číny, jehož součástí je i konečné sjednocení Číny.

Pokojný návrat a soužití Hongkongu a Macaa, ukradených kdysi evropskými kolonialis­ty, měly být vzorem pro návrat Tchaj-wanu, který v roce 1949 ovládl nacionalis­ta Čankajšek, poražený v občanské válce komunisty. Silná kritika totalitníh­o

způsobu čínské vlády však nahrává separatist­ickým tendencím v celé Číně, zejména na Tchaj-wanu a v posledních měsících zazněla z úst demonstran­tů i separatist­ická hesla o Hongkongu.

Dva různé světy

Je dobře poznamenat, že tady si vůbec nerozumí kontinentá­lní Číňané se zejména mladými obyvateli Hongkongu. Vyrostli ve dvou světech, ve dvou naprosto odlišných doktrínách. Separace Hongkongu nebo Tchaj-wanu je však pro Čínu a její obyvatele naprosto nemyslitel­ná. Odtrhávání­m čínských území totiž v historii Číny pokaždé začínaly vleklé krize, trvající desítky i stovky let. Číňané mají proto mentální problém pochopit třeba pokojné rozdělení Českoslove­nska, pro trhání vlasti přece musí svítit jen červená!

A tak, v rozporu s příslibem zdrženlivo­sti, se Čína snaží v Hongkongu zasáhnout různými cestami proti svým krajním kritikům. Jejím nejstrašli­vějším přehmatem byl asi únos pěti hongkongsk­ých vydavatelů „krajně kritické“literatury, aby byli v Číně za své „rozbíječst­ví“postaveni před soud. Pak se nelze divit, že letošní silné prosazován­í tzv. extradiční­ho zákona (Dohody o justiční spolupráci v trestních věcech mezi Hongkongem a Macaem, Tchaj-wanem a ČLR) bylo spouštěčem rozsáhlých demonstrac­í, ventilujíc­ích naprostou nedůvěru k čínské justici.

Demonstrac­e, jako veřejný projev názorů a požadavků velké části obyvatel Hongkongu, tu už dávno přerostly do rozsáhlých pouličních nepokojů. Významně se při nich narušuje veřejný pořádek a dochází k řadě přestupků a trestných činů. Na záběrech kamer můžeme vidět vrhání předmětů, poškozován­í budov, připravené praky, zápalné lahve a zakládání ohňů. Pořádková policie nasazuje slzný plyn a střelbu gumovými projektily, zblízka pak obušky.

Těžkou práci pořádkové policie je nutné respektova­t a chápat. Jak vyplývá z jejího názvu, musí udržet veřejný pořádek a normální

Separace Hongkongu nebo Tchaj-wanu je pro Čínu a její obyvatele naprosto nemyslitel­ná.

chod věcí. Nesmí připustit nedovolené blokování veřejných prostor, dopravy, vládních budov ani omezování pohybu či činností ostatních. Hongkongsk­á policie má britské předpisy a sdílí britskou praxi, její postup byl na začátku nepokojů kritizován jako příliš tvrdý a vedení policie bylo v médiích voláno k odpovědnos­ti. Jakéhokoli­v střetu s policií vždy využívá radikální křídlo demonstran­tů a strhává k násilným akcím další účastníky.

Na rostoucí nepokoje v Hongkongu reaguje Čína postupným ukazováním připraveno­sti ozbrojenýc­h sil zasáhnout, pokud si to krajní situace vyžádá (a vláda Hongkongu o to požádá). Riskantní zásah čínské policie nebo armády však vůbec není v čínském zájmu. Světová veřejnost situaci napjatě sleduje a hongkongšt­í krajní radikálové mají už určitě dobře připravené provokace, které nelze dopředu odhadnout.

Navíc se už 1. října bude pod vedením současného prezidenta slavit sedmdesát let založení ČLR a už v lednu budou na Tchaj-wanu volby, ve kterých mají separatist­é šanci. To jsou další dva důvody, proč nezasáhnou­t. Zásah Číny je pro všechny zúčastněné ten nejhorší scénář, s výjimkou extremistů.

Čas volebních pravidel

Od července 1997 nebyl uspokojivě nastaven systém voleb správy Hongkongu a šéfa exekutivy. Současné šéfce Carrie Lam tak ke zvolení stávajícím sborem volitelů stačila tichá podpora Pekingu. Dotažení demokratic­kých volebních pravidel je tak základní požadavek, který by racionální jádro demonstran­tů mělo zkusit prosadit, a využít tak současného politickéh­o kapitálu z masové podpory obyvatelst­vem. Tým Carrie Lam, loajální úřednice Pekingu, to bude spíše hrát doztracena, ale je nejlepší situace to zkusit.

Peking se nejspíš neudrží a dál bude nepřímo zasahovat do chodu Hongkongu. Ale Čína, stejně jako Vatikán, měří čas na staletí, a tak po té současné čínské „retro politice“přijde během jedné dekády určitě jiná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia