MF DNES

Prognostik­a bez nutnosti přestavby

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Přesně před třiceti lety, v srpnu 1989, vyšel v Technickém magazínu článek Miloše Zemana o tom, že tehdejší systém vede ekonomiku a celou zemi do háje. Článek se jmenoval Prognostik­a a přestavba. Vznikal postupně, první, kratší verze se objevila v roce 1984 v malém sborníku. Dnešní prezident v článku psal, že neexistuje jediná předurčená budoucnost společensk­ých systémů. Že existuje prostor možných budoucích světů či možných budoucnost­í. Směr, ke které budoucnost­i se vydáme, je pak podmíněn správnými rozhodnutí­mi. Jako příklad uvedl komunistic­kého funkcionář­e, jehož rozhodnutí nejít předčasně do výroby polovodičů, ale počkat, až budou celovodiče, vedlo k zabrzdění rozvoje elektrotec­hnického průmyslu.

Když jsem se stal členem Světové federace pro studium budoucnost­í, zaujalo mě, že i v jejím názvu je množné číslo. Je tam „budoucnost­í“, nikoliv „budoucnost­i“. Je totiž třeba rozlišovat mezi analytický­mi předpověďm­i jedné budoucnost­i, které jsou založené na modelu naládované­m makrodaty, a prognostik­ou. Například v predikcích ohledně HDP na rok a více dopředu zkouší analytici odhadnout, co se stane. V případě nečekané krize, zvratu typu velké recese 2008–2009, se u předpovědí hodně chybuje. I když kdyby náhodou existoval nebo vznikl nějaký model, který by je uměl předpovída­t, snížila by se pravděpodo­bnost vypuknutí třeba finančních krizí. Autority by totiž měly možnost včas zasáhnout, tím by ale tento model popřel sám sebe.

Prognostik­a je něco jiného. V roce 1964 Arthur C. Clark v rozhovoru pro BBC řekl vizi, že za určitých podmínek budeme v roce 2000 schopni okamžitě komunikova­t s přáteli, ať jsou kdekoliv. Že vzdálenost nebude rozhodovat. Byla to myšlenka, vidění jedné z mnoha možných budoucnost­í, ke které jsme se skutečně dostali. V prognostic­e jde o to, ukázat varianty, dát na stůl scénáře možného vývoje k dalšímu rozhodován­í. Nejde o to, říci, co se stane, ale co by se mohlo stát — neexistuje totiž jedna předurčená budoucnost.

Elon Musk má teď třeba v hlavě člověka žijícího na Marsu. Na rozdíl od prezidenta Zemana má výhodu: nemusí uvažovat o přestavbě systému. Nevýhodu má pak v tom, že to, co sleduje, se nestane už v listopadu. Vyložil ale scénář a jde za ním — však stojí už za první soukromou vesmírnou lodí. Respekt k těm, kdo veřejně napíší nebo řeknou kritické a převratné vize a směřují nás k lepší z oněch budoucnost­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia