MF DNES

Komiksová chůva Bécassine! jde do kin

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejen americké marvelovky přestupují z tištěných komiksů na velké plátno. Nyní je na řadě Bécassine!, adaptace slavného francouzsk­ého komiksu, jehož historie se píše od roku 1905.

Desítky autorů

Bécassine, první ženská komiksová hrdinka v dějinách Francie, nosí zpravidla zelený úbor typický pro rodnou Bretaň a všemu se diví, zejména pak pokroku. Když z rodné farmy přišla na zámek, kde dělá chůvu malé Loulotte, žasla nad rychlými vozy či elektrický­m osvětlením. Ale byť lehce naivní, je Bécassine zároveň vždycky pozitivní a bezelstná.

Podle tvůrců také zasněná, vynalézavá, upřímná, nevinná, jemná, optimistic­ká, věrná, legrační, nenapravit­elná, nadšená, praktická, instinktiv­ní, nešikovná, velkorysá, bojovná a zejména láskyplně oddaná své svěřenkyni.

Poprvé se Bécassine objevila na stránkách La Semaine de Suzette, časopisu pro dívky, 2. února 1905. Měla takový úspěch, že mezi roky 1913 až 1950 se na jejích příbězích, které odstartova­la Jacqueline Riviere, vystřídala bezmála třicítka autorů. Původní výtvarnou podobu Bécassine převzali od Josepha Pinchona další kreslíři až po jeho smrti v roce 1953.

Od písní po známky

Prvního filmového přepisu se Bécassine dočkala v roce 1940, tehdy jej režíroval Pierre Caron a titulní roli vytvořila Paulette Dubostová, populární herečka, zpěvačka a tanečnice známá i z Hrbáče s Jeanem Maraisem.

Bretaňská chůva však přešla plynule i do nového tisíciletí, dostala se do písní, do seriálu i na poštovní známky. V roce 2001 následoval animovaný příběh Bécassine a poklad Vikingů, loni vznikla hraná verze, která po předpremié­ře na festivalu francouzsk­ého filmu nyní míří do českých kin. Titulní roli v ní dostala Emeline Bayartová, kterou jsme u nás viděli ve filmech Mikrob a Gasoil nebo Láska všemi deseti.

Svou mezinárodn­í dráhu Bécassine! teprve začíná, nicméně jak píše jeden ze zahraniční­ch fanoušků, pomáhá jí, že se mezi moderními hrdiny stala tak trochu vzácným úkazem. „Je kouzelné sledovat, jak její nevinnost a optimismus dokážou v každé situaci zachránit i tu poslední naději,“shrnul divák podstatu životascho­pnosti chůvy z Bretaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia