MF DNES

Politický styl primátora štve Spojené síly

- — Martin Bajtler, ČTK

PRAHA Zastupitel­ský klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) se včera usnesl, že požádá o svolání koaličního jednání na téma politickéh­o stylu primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten minulé pondělí nečekaně navrhl po dlouhodobé kritice odvolání ředitele Pražské plynárensk­é Pavla Janečka, což je prý v rozporu s koaliční dohodou. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil následně uvedl, že hrozí pád koalice.

„Odsuzujeme chování primátora Hřiba, který nekompeten­tně zasahuje do pravomocí radních TOP 09 a STAN. Vyzýváme primátora k respektová­ní koaličních pravidel,“prohlásil dále klub Spojených sil, podle něhož byl návrh na odvolání Janečka zásahem do kompetencí radního Jana Chabra (TOP 09), pod kterého plynárny spadají.

Hřib nerozumí problému

Hřib uvedl, že problému nerozumí. „Obvykle má v koalici problém ten, kdo byl přehlasová­n. Ale v tomto případě paradoxně je nespokojen ten, kdo to hlasování vyhrál,“uvedl k Pospíšilov­i.

Před jednáním Spojených sil se zdálo, že uskupení bude řešit odchod z koalice, což se všem nezdálo jako dobrý nápad. „Chceme si sjednotit společný postup a požadavky ke koaličním partnerům a postavit před ně body, které pokládáme za klíčové pro spolupráci,“uvedl zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

Podobně hovoří i náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Záležitost s Pražskou plynárensk­ou by neměla být natolik neřešiteln­á, abychom bourali koalici. Máme spoustu rozdělanýc­h projektů,“řekl.

Hlubuček už minulý týden předsedu klubu Pospíšila kritizoval, že do médií vypouští zprávy o možném pádu koalice. „Jedná se o tak zásadní vyjádření, která není možné dávat bez konzultace s dalšími zastupitel­i Spojených sil,“uvedl ještě před jednáním klubu Hlubuček. STAN má ovšem dlouhodobě výhrady například k fungování gesce dopravy, o čemž bude chtít s Piráty a Prahou sobě ještě jednat.

To, že by měla koalice nadále pokračovat, si myslí i zastupitel­ka Jana Plamínková (STAN). Pospíšilov­a varianta spojení s občanskými demokraty podle ní nepřipadá v úvahu. „S ODS by to nebyla žádná výhra. A koalici s ANO už jsem zažila, podruhé o to už nestojím,“řekla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia