MF DNES

Prahou prošla duha schovaná pod deštníky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Průvod Prague Pride prošel centrem města. Odpůrce obklíčila policie a andělé.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Završení festivalu rozmanitos­ti mělo jednotící poznávací znamení – deštník. Duhového průvodu, který zakončil letošní ročník festivalu Prague Pride, se i přes vydatný déšť zúčastnilo podle odhadů policie a organizáto­rů asi třicet tisíc lidí. Podpořit práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuá­lů (LGBT) dorazili lidé z Česka i ze zahraničí.

„Že by pršelo celý průvod, se nám za těch devět let stalo poprvé. Tím spíše nás příjemně překvapilo, kolik lidí opravdu přišlo a došlo až na Letnou, kde pokračoval­i do večera,“říká mluvčí Prague Pride Bohdana Rambouskov­á. V loňském roce se k průvodu připojilo čtyřicet tisíc lidí.

Účastníci průvodu se začali na Václavském náměstí shromažďov­at už okolo jedenácté hodiny. Na trasu se vydali po půl jedné za doprovodu bubnů, hudby z reprodukto­rů na ozdobených vozech i kapek deště. V čele duhového průvodu šel primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který vyjádřil podporu zákonu o manželství stejnopohl­avních párů, jejž by měla projednat Poslanecká sněmovna. Vedle něho pochodoval náměstek Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Hojná účast ze zahraničí

Kromě duhových vlajek, které LGBT hnutí používá už od 70. let 20. století, nesli lidé také nejrůznějš­í transparen­ty hlásající například podporu stejnopohl­avních manželství.

Podpořit tyto myšlenky se na trasu průvodu z Václavskéh­o náměstí na Letnou vydal také Newyorčan Mike Gisondi, který je v Praze zástupcem organizace spojující příznivce americké Demokratic­ké strany po celém světě. „Průvod vnímám jako důležité vyjádření podpory všem lidem, kteří ji potřebují,“říká.

Do metropole dorazili lidé z různých koutů světa. „Na Prague Pride jsme už podruhé. Je skvělé, že má takovou příjemnou atmosféru a že se tady sešlo tolik lidí,“zhodnotil akci německý gay pár z Mnichova.

Poměrně vysokou zahraniční účast na Prague Pride potvrzují i statistiky organizáto­rů. V loňském roce byla celá čtvrtina účastníků ze zemí mimo Česko a Slovensko. Podíl Pražanů je asi čtyřicet procent.

Třicet tisíc lidí došlo postupně až na Letnou, kde akce pokračoval­a koncerty. „Průvodu se účastním, abych vyjádřila podporu komunitě. Je tady super atmosféra, kterou dotváří i krásné kostýmy, a všichni jsou příjemní,“řekla účastnice Denisa Michalinov­á.

Potyčce předešla policie

Samotný průvod připravova­li organizáto­ři už od února, kdy na magistrátu nahlásili trasu. „Plánování a fundraisin­g, které jsou také součástí příprav festivalu, ale běží už od října. Klíčový tým pro průvod má tři lidi. Jak se akce blíží, přidávají se další, kteří připravují techniku, výzdobu a podobně. V průvodu je pak asi padesátka dobrovolní­ků,“shrnuje přípravy Rambouskov­á.

Vedle ohlášení trasy a záboru veřejných komunikací bylo potřeba důsledně připravit také technický stav jedenadvac­eti alegorický­ch vozů v průvodu a zajistit silnou zvukovou aparaturu a proškolení dobrovolní­ků.

Na bezpečnost dohlíželi spolu se stovkou policistů, kteří k monitorová­ní situace využívali i vrtulník, také příslušníc­i soukromé bezpečnost­ní agentury a pořadatelé. „Tento osvědčený model uplatňujem­e každoročně a dosud dobře funguje,“říká Rambouskov­á.

Průvod se tak i letos obešel bez větších komplikací i přesto, že se už před jeho začátkem shromáždil­i na Václavském náměstí odpůrci s transparen­ty, kteří účastníkům průvodu slibovali boží zatracení.

K nim se poté přidali také příznivci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlno­sti. Odpovědí z mnohonásob­ně početnější­ho davu jim bylo skandování hesel jako „Láska je láska,“„Bůh je žena,“„Ježíš má dva táty.“

 ??  ?? 3x foto: David Neff, MAFRA Finále Sobotní průvod završil týdenní festival zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgende­r tematiku, na jehož programu bylo přes 140 akcí.
3x foto: David Neff, MAFRA Finále Sobotní průvod završil týdenní festival zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgende­r tematiku, na jehož programu bylo přes 140 akcí.
 ??  ?? Duhové ulice Pestrobare­vné oblečení, kostýmy a doplňky k průvodu Prague Pride patří. První ročník pražského duhového pochodu se konal v roce 2011.
Duhové ulice Pestrobare­vné oblečení, kostýmy a doplňky k průvodu Prague Pride patří. První ročník pražského duhového pochodu se konal v roce 2011.
 ??  ??
 ??  ?? Proti Na místě byli i odpůrci.
Proti Na místě byli i odpůrci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia