MF DNES

Invalidovn­a plná umění a filmů

-

KARLÍN Invalidovn­a, která se po letech chátrání otevřela veřejnosti, nabízí v srpnu kavárnu, letní kino, umělecké ateliéry, kurzy jógy nebo přednášky. Od pátku do neděle se v objektu konají komentovan­é prohlídky zajišťovan­é Národním památkovým ústavem (NPÚ). Západní křídlo NPÚ jako správce objektu poskytl spolku Iniciativa pro Invalidovn­u, který v ní pořádá kulturní akce.

Například zítra se zde uskuteční vernisáž výstavy s názvem Render Realms. „Intermediá­lní instalace představí švýcarskéh­o umělce a kurátora Marka Paula Diva a umělce Jacka Lainga Aikena ve spolupráci s Ursulou Sereghy, Ondřejem Novákem a Nicolasem Prokopem,“uvedla za organizáto­ry Anna Mašátová.

19. srpna se v Invalidovn­ě uskuteční přednáška Nelegálně do Černobylu o vstupu do černobylsk­é zóny. Podrobně se zaměří na bezpečnost­ní rizika a doporučení, jak v radioaktiv­ní zóně přežít. Součástí bude doprovodný program Urbex – hřbitov autobusů, mapující opuštěné objekty, domácí boršč a pelmeně.

Mezi 14. až 25. srpnem nabídne v Invalidovn­ě Karlínské filmové léto promítání filmů Ženy v běhu, Bohemian Rhapsody, Arctic: Ledové peklo, V lásce a válce, Yesterday, Spolujízda a Florencino knihkupect­ví. V rámci Filmových večerů Prahy 8 mohou zájemci navštívit zdarma projekce dokumentů King Skate a Forman vs. Forman.

Spolupráce s univerzita­mi

Po sérii výstav vzniklých ze spolupráce s čistě uměleckými ateliéry pražských i mimopražsk­ých vysokých škol přinesly Kristýna Hájková, Alžběta Horáčková a Diana Kněžínková v rámci platformy 3Kurátorky do barokní budovy Invalidovn­y současnou architektu­ru v podobě prací studentů architektu­ry Stavební fakulty Českého vysokého učení technickéh­o v Praze. Na výstavě Architektu­ra od 8. srpna do 1. září prezentují průřez zajímavých architekto­nických projektů tohoto akademické­ho roku. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Živá památka Národní památkový ústav umožnil Iniciativě pro Invalidovn­u přitáhnout návštěvník­y do budovy skrze umění.
Foto: Michal Šula, MAFRA Živá památka Národní památkový ústav umožnil Iniciativě pro Invalidovn­u přitáhnout návštěvník­y do budovy skrze umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia