MF DNES

Jílek: Před třetím gólem jsme tam stáli jako kuželky

- Fotbalový reportér MF DNES

Miloslav Novák

MLADÁ BOLESLAV Svému mužstvu vytvořili domácí prostředí, ale po zápase byli na hráče už pořádně naštvaní. „Co je, co je, co je,“křičeli. Zdá se, že fanouškům sparťanský­ch fotbalistů po dalším zaváhání jejich týmu dochází trpělivost.

„Soupeř byl velmi efektivní, z každé šance dal gól,“řekl trenér Václav Jílek.

Sparta včera večer v 5. kole Fortuna ligy podlehla v Mladé Boleslavi 3:4. Umělecký dojem byl velmi slušný, ale výsledný je nedostateč­ný. „V první řadě bych chtěl říct, že jsme viděli velmi kvalitní ligové utkání. Nadstandar­dní, k čemuž přispěl i soupeř,“řekl sparťanský kouč.

Ale když se podíváte na výsledek?

Ta naše utkání jsou hodně podobná. Nějak hrajeme, jsme svým způsobem nebezpeční. Vytvoříme si i dost šancí, ale děláme triviální chyby v defenzivě. Jsme naivní. Soupeři na čtyři góly stačí čtyři střely.

Čím si to vysvětluje­te? Taktickou nevyspělos­tí?

I takticky špatným rozhodován­ím. První gól, hrubá individuál­ní chyba. Před druhým jsme situaci nedohráli. Třetí dostaneme do postavené obrany. Před čtvrtým tam jsme tři na jednoho. Pokud takové chyby neodstraní­me, nebudeme úspěšní.

Viditelně nefunguje obrana, v pěti ligových zápasech jste dostali osm branek. Změníte stoperskou dvojici?

Je naší povinností s tím něco dělat. Musíme reagovat na to, jaké výkony hráči podávají. Ale taky musíme zohlednit, jak vypadají přes týden v tréninku, jak pracují. Spoustu gólů dostáváme z pozice středních obránců. Úkolem nás trenérů je, abychom takové branky nedostával­i.

V Boleslavi jste třikrát vyrovnali, vzápětí jste gól dostali. Bylo to ztrátou koncentrac­e, nesoustřed­ěností?

Co si vybavuju, tak to byl případ třetí branky. Asi jo, asi momentální ztráta koncentrac­e. Před třetím gólem jsme tam stáli jako kuželky. S hráči, které máme, a značkou, kterou reprezentu­jeme, je to pro mě dost nevysvětli­telné. To se prostě stávat nesmí.

Za stavu 1:2 jste střídal Kangu, dosavadní oporu. Proč? Nelíbil se vám jeho výkon?

Tetteh přišel a dal gól, takže to efekt splnilo. Soupeř byl na nás připravený, presoval, byl agresivní. Kanga se dostával níž, než jsme chtěli. Byl míň ve hře než jindy. Chtěli jsme hru zjednoduši­t a mít tam takové ty rváče, kteří by sbírali odražené balony. Kdybychom neudělali fatální chyby, tak jsme zápas ještě možná otočili.

Poprvé od úvodního zápasu proti Slovácku (0:2) jste do základní sestavy postavil Karlssona, ale v poločase ho ze hry stáhl. Ještě mu pořád věříte?

Musíme mít důvěru v hráče, když je tady máme. Mávnutím proutku jich nejde pět vyměnit a říct, koho tady mít chceme a koho ne. Pořád jsme v období určitého poznávání. Chtěli jsme sestavu taky trochu protočit. David byl málo ve hře, chyběla mi u něj taková ta zarputilos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia