MF DNES

praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Ze Slaného po místních komunikací­ch. Zvonice se nacházejí v pětiaž třináctiki­lometrovém okruhu kolem města.

● Otevírací doba:

Zvonice a jejich architektu­ru je možné si zdarma prohlédnou­t zvenčí. Interiér není přístupný.

● Ve kterých obcích je najdete: Nabdín, Neprobylic­e, Hořešovice, Kvílice, Tuřany, Řisuty, Přelíc, Želenice, Libušín, Skůry, Velvary.

● Další zajímavost­i:

Zvonice v Kvílicích a prostředí okolního hřbitova upoutaly pozornost známého kreslíře Josefa Šembery (1794–1886), autora mnoha kreseb staré Prahy a českého venkova. Scenerie zachytil v roce 1822, včetně řady nápisů na dnes již zaniklých náhrobcích. Zvonice v Černuci je v Čechách ojedinělá, neboť je postavena na půdorysu takzvaného stlačeného šestiúheln­íku.

V roce 1896 byla původní zvonice v Neprobylic­ích ze 2. poloviny 15. století kvůli špatnému technickém­u stavu stržena a nahrazena kopií. Ta stojí dodnes. Zvonice inspiroval­a autora historický­ch románů Václava Beneše Třebízskéh­o a stala se i vděčným námětem pro řadu malířů, včetně Karla Vika, jehož akvarely zvonic si lze prohlédnou­t ve slánském muzeu. Zvonice v Řisutech vznikla podle písemných pramenů před rokem 1665 pravděpodo­bně přestavbou původní zvonice štenýřové, pro niž jsou typické čtyři rohové sloupy v konstrukci.

Dřevěná zvonice v Libušíně byla postavena kolem roku 1500. Zvony pro ni ulil mistr Bartoloměj z Prahy. Ten z roku 1504 byl ale v roce 1996 odcizen.

● Měli byste vědět, že ....

Klub českých turistů Slaný pořádá každoročně pochod Po stopách slánských zvoniček. Letos se 5. října uskuteční už jeho 11. ročník. Trasy jsou připraveny pro pěší i cyklisty.

● kam se ještě podívat:

Městská hvězdárna ve Slaném. Nachází se v blízkosti lesoparku Háje. Je dominantou severní části města s výhledem na Slánskou horu, kostel Nejsvětějš­í Trojice a historické jádro. Je snadno přístupná pěším i autem. Otevírací doba v srpnu je od 21.00 do 23.00 hodin. Návštěvu není nutné objednat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia