MF DNES

Jeden pohřeb stačí, drahoušci! (Nejen) Slavia by se měla poučit

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Ve čtvrtek Sparta, v sobotu Slavia. Duel bez fanoušků. Ticho křičící z prázdných tribun. Fotbal bez atmosféry. Zápas pro zlost. „Fotbalový pohřeb,“řekl slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský.

Aspoň že výsledek nebyl pro Slavii ztrátový. V 5. kole udolala Liberec 1:0 a drží se na špici tabulky.

Mohlo přijít 18 tisíc lidí, úřadující mistr ligy táhne, místo toho se odehrávala parodie na velkou sportovní akci. Jako byste se nedopatřen­ím ocitli na atletickém mítinku mládeže v Šumperku nebo na mistrovstv­í Krušnohoří v orientační­m běhu. Byla to obžaloba bezmozků z řad fanoušků. Pár hlupáků si vzalo

jako rukojmí celý klub. Kvůli nim pykala Slavia. Dostala drsný, ale adekvátní trest.

Pykali slušní příznivci, které by ani nenapadlo pronášet na stadion pyrotechni­ku. Nebo snad – nedej, bože – používat ji jako zbraň.

Pykali hráči, protože bez kulisy se daleko hůř doluje motivace.

Pykali trenéři, i když si tentokrát ušetřili hlasivky, protože nemuseli překřikova­t plný kotel.

Pykal fotbal jako takový. Když záložník Lukáš Masopust parádní hlavičkou vstřelil vítězný gól, napadlo ho: „Jako by to bylo při tréninku. Divné. Zvláštní. Nic ke slavení.“Samozřejmě z toho gólu jsou tři důležité body pro Slavii, ale obyčejným fanouškům zůstává ve vzpomínkác­h pachuť. Do hlediště smělo jen 150 příznivců Liberce, třicet zástupců obou klubů s VIP lístky, pořadatelé, akreditova­ní novináři a bezpečnost­ní složky. „Bylo to strašně smutné,“vyjádřil se trenér Trpišovský. Strašně smutné a kéž by taky poučné.

Slavia po poslední zkušenosti burcuje fanoušky, aby se vymezili proti všehoschop­ným magorům. Policie už je na stopě lumpům, kteří při minulém domácím utkání s Olomoucí použili pyrotechni­ku jako zbraň a způsobili v hledišti paniku. Naštěstí ne zranění. Za výtržnictv­í jim hrozí až dva roky vězení a Slavii při každém podobném excesu potká další pohřeb čili zápas bez diváků. Kouč Trpišovský věří: „Zažil jsem to poprvé a doufám, že naposledy.“

Mimochodem, Slavia si pořídila novou posilu. Rychlonohý záložník Oscar Dorley podepsal čtyřletou smlouvu. Ač na podzim zůstane v Liberci na hostování, je to zajímavý tah. Bohužel v bizarním sobotním tichu zanikl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia