MF DNES

Sparta, případ pro psychiatra

Mladá Boleslav – Sparta 4:3. Krásná fotbalová přestřelka a průšvih pro nejslavněj­ší klub.

- David Čermák Jan Palička

Pět kol za námi a Sparta je sedmá.

Sedmá ze šestnácti. Nejslavněj­ší česká fotbalová značka se dál ošklivě

špiní.

Přitom včerejší parádní přestřelka v Mladé Boleslavi by se mohla promítat jako reklama na ligu.

Nikdo se nenudil, šancí bylo, že byste je nespočítal­i.

A těch gólů! Dohromady sedm. Ten poslední, rozhodujíc­í, padl do sítě Sparty. Jak jinak?!

Hráči v rudých dresech by si nejradši vyrvali vlasy. Tak moc se snažili. Tak moc chtěli dokázat, že si od vlastních fanoušků zaslouží šanci. Tak moc toužili, aby se vrátili na vítěznou cestu.

Vyrovnali na 1:1. Vyrovnali na 2:2. Vyrovnali na 3:3.

A když už se šlágr pátého kola blížil k závěru, zatemnil se jim mozek. Než aby si trpělivě počkali na remízu, otevřeli soupeři bránu, aby je uzemnil. Jak symbolické!

Exslávista Mešanovič ke svému svátečnímu hattricku připojil ještě výstavní centr v 93. minutě. Náhradník Budínský si našel balon mezi sparťanský­mi stopery a snadno ho doklepl do sítě.

V tu chvíli se na sociálních sítích objevil rýpavý vtípek: Víte, v kolik má Sparta výkop? Přece každých dvacet minut!

Zatímco z Boleslavsk­ých vyrostla v rohu hřiště pyramida skákajícíh­o štěstí, sparťanům bylo do breku.

Určitě si domyslíte výsledek z vyprodanéh­o stadionu, který se báječně bavil.

Mladá Boleslav – Sparta 4:3. K čemu Spartě je, že byla aktérem nádherného zápasu, jaký už třeba ve zbylých kolech nemusí žádný další trumfnout?

Leda tak k vzteku.

Však také trenér Václav Jílek jen kroutil hlavou: „Kdybychom neudělali fatální chyby v defenzivě, možná bychom utkání i otočili.“

Jenže tohle je opravdu dost důležité „kdyby“, nemyslíte? Sparta je dlouhodobě v obraně toporná, zmatkuje a čiší z ní nejistota.

Viděli jste, jak stoper Štetina nejdřív zbytečnou přihrávkou do středu poslal Boleslav do brejku? A jak hned potom ve vápně nešikovně sáhl na míč rukou?

To byla dokonalá ukázka toho, jak zmatečně si Sparta vzadu chvílemi počíná. Může klidně držet stanovený systém, ale dokud budou hráči vyrábět nepochopit­elné hrubky, úspěšná být nemůže. Po pěti kolech ztrácí na čelo už šest bodů.

„To nic neznamená,“namítne Jílek. „Plzeň není dominantní, Slavia

také ne, my určitě ne. Nevidím tým, který by ostatním odskočil.“

Jenže Sparta zabrat potřeboval­a, už proto, že ji ve čtvrtek čeká těžká odveta třetího předkola Evropské ligy v tureckém Trabzonu.

S Jílkem cloumaly emoce a u lavičky se co chvíli vztekal. Při prvním inkasované­m gólu se otočil zády ke hřišti a hlasitě zaklel.

Pak znovu, když míč ztratil ve středu hřiště záložník Karlsson a byla z toho druhá boleslavsk­á trefa.

Po hodině hry nečekaně sáhl do sestavy, když stáhl Kangu, jehož nápady jako jediné občas fungovaly. Gabonský suverén rázně odkráčel ze hřiště, ani si neplácl s náhradníke­m Tettehem, bez povšimnutí minul i kouče a schoval se na lavičku.

A sledoval, jak se v napínavém thrilleru střídaly nadšení a vztek.

Když sparťanský útočník Kozák konečně ukončil dlouhé trápení a prvním gólem v rudém dresu srovnal na 3:3, lavička v čele s Jílkem ho málem umačkala radostí. Jenže o pár minut později už zase všichni v rudém popadali na trávník, zatímco Boleslavšt­í naháněli Budínského, nečekaného hrdinu večera.

Byl na hřišti 58 vteřin, sparťané si ho po centru z levé strany vůbec nepohlídal­i a nádherný zápas dostal nejpůsobiv­ější možnou tečku.

Jen Sparta by ji nejraději vymazala.

 ??  ?? Kde je dno?
Fotbalová Sparta se zase trápí a její včerejší kapitán Nhamoinesu Costa to ví. Hosté dostali v Boleslavi čtyři góly a prohráli. Foto: Radek Petrášek, ČTK
Kde je dno? Fotbalová Sparta se zase trápí a její včerejší kapitán Nhamoinesu Costa to ví. Hosté dostali v Boleslavi čtyři góly a prohráli. Foto: Radek Petrášek, ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia