MF DNES

Jedovatá válka o hraboše

Zemědělci chtějí plošně trávit hlodavce, podle ekologů to způsobí víc škody než užitku

-

Zatímco zemědělci hovoří o letošním přemnožení hrabošů jako o kalamitě biblických rozměrů, při které hlodavci zničí skoro celou úrodu, ekologové a vědci jako o něčem, s čím si příroda poradí bez pomoci. Tedy bez plošného nasazení jedů. To ministerst­vo sice povolilo, ale po kritice vzápětí zase zastavilo.

„Je potřeba začít vážit nejenom ekonomické dopady na zemědělce, ale také dopady na životní prostředí a ekosystémo­vé služby přírody. Je potřeba se ptát, kdo nám zaplatí nevratné škody na životním prostředí,“uvedl náměstek sekce ochrany přírody a krajiny na ministerst­vu životního prostředí Vladimír Dolejský.

Nebylo to poprvé, co bylo na hubení hraboše povoleno plošné použití jedu, do roku 2015 to bylo běžné a ekologové připomínaj­í škody.

Jeden z mediálně známých případů je devět letý starý případ z Olomouckéh­o kraje.

Jed zabil ptáky i zajíce

V přírodní rezervaci Chomoutovs­ké jezero tehdy uhynulo asi patnáct stovek racků. Pitva zvířat později ukázala, že je zabil právě jed na hubení hrabošů, když se látka po aplikaci na pole dostala dál do potravního řetězce.

K Olomoucku se pojí i druhý případ, kdy za oběť hubení hraboše padly desítky zajíců, bažantů a srn. I tehdy se použil přípravek Stutox. Otravy zvířat potvrdil i pozdější rozbor provedený Státní veterinárn­í správou ČR.

Na opačné straně jsou zemědělci. „Na některých místech jsou porosty zlikvidova­né z 90 procent,“říká prezident agrární komory Zdeněk Jandejsek.

A hlodavci neškodí jen na polích, ale i v sadech. „Pokud chcete podepsat petici proti používání přípravků na hubení těchto škůdců, přijďte se k nám podívat a zkuste se na pár chvil vžít do kůže zemědělců – když vidíte, že stromky, kolem kterých tancujete pět let, nemají šanci přežít do další sezony, možná změníte názor,“uvádí Ovocnářské družstvo Brno.

Povolené způsoby aplikace jedů jsou podle zemědělců nedostateč­né. „Ministerst­vo životního prostředí souhlasí pouze s aplikací přípravku do nor, a přitom je každému jasné, že to je technicky a organizačn­ě nereálné,“uvedl předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha. Zemědělci podle něj nemají stovky dobrovolní­ků, kteří by během několika málo týdnů mohli na napadených plochách sypat prostředek přímo do děr.

Mezi nejhlasitě­jší odpůrce trávení hrabošů jedy patří ornitologo­vé. Ti už vyzvali veřejnost, aby správnou aplikaci přípravku – vkládání jedu přímo do nor – pozorovala a na případné úhyny zvířat odborníky upozornila. „Zatím víme, že bylo nalezeno 70 mrtvých zajíců u Šlapanic a jeden bažant. Zvířata jsou nyní na rozborech,“říká Klára Hlubocká z České společnost­i ornitologi­cké.

Veterináři varují pejskaře

Podle Komory veterinárn­ích lékařů sice přímé ohrožení domácích zvířat nemusí hrozit, protože návnada velmi neatraktiv­ně páchne, ale vyloučit se určitě nedá.

Komora zatím žádná hlášení na podezření otravy jedem Stutox II u psů a koček neeviduje. Veterináři nicméně nabádají, aby se lidé při procházkác­h se psy příkopům či remízkům nyní vyhýbali. Pokud by totiž pes či kočka pozřeli návnadu, úhyn nastává rychle. Otrava se projevuje bolestmi, zvracením či průjmem.

Jakmile se jed vstřebá do krevního oběhu, nekrotizuj­ící záněty postoupí postupně do celého těla.

Menší nebezpečí hrozí, když zvíře pozře otráveného hraboše. Říct, za jak dlouho by případně pes či kočka uhynuli, ale podle prezidentk­y Komory veterinárn­ích lékařů Radky Vaňousové nejde.

„Záleží na dávce, kterou zvíře dostane. Látka se metabolizu­je ve zvířeti, které druhé zvíře sežere, to znamená, že část látky už je přeměněná, takže záleží na množství. Příznaky otravy mít může, ale nebude to tak akutní,“upozorňuje veterinářk­a.

Pomůže změna v krajině

Podle Jana Vopravila z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy není přemnožení určitého druhu živočichů ničím výjimečným. „V ekosystéme­ch je běžné, že jsou pěti- či šestileté výkyvy, že se populace nějakých živočichů namnoží,“uvádí Vopravil. Dá se tak čekat, že příští rok dojde k přirozeném­u poklesu populace škůdce.

Mezitím se namnoží i jejich predátoři. Z přemnožené­ho hraboše tak nyní sílí ptačí populace. Podle ornitologů třeba sýček obecný, který má obvykle čtyři ptáčata. Teď byla objevena rodina dokonce se sedmi mláďaty této ohrožené sovy. Odborníci letos napočítali až o třetinu víc mladých než loni. Hrabošem se kromě sýčků živí také poštolky, káňata, kalousové či volavky.

Někteří zemědělci proto instalují do polí tyč s bidlem, díky níž se na pole dostane mnohem víc ptačích predátorů.

Úkryt pro predátory

Jenže velký problém jsou podle Vopravila rozsáhlé lány – predátoři si na nich bez remízků a mezí nedokážou najít přirozené úkryty. „Změnili jsme krajinu, dravci takový stohektaro­vý lán ani nepřejdou, hraboš může mít nerušený rychlý nástup,“říká. Přirovnává to k divokým prasatům, kteří také rozoráním mezí ztratili přirozenéh­o nepřítele. „Přemnožené divočáky máme, protože máme na polích kukuřici a další plodiny, takže mají mnoho obživy. A na druhé straně nemají přirozenéh­o predátora, kterým byli vlci či rysi,“uvádí vědec.

 ??  ??
 ??  ?? Eva Zahradnick­á
Eva Zahradnick­á
 ??  ?? Robert Oppelt
Robert Oppelt
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Podzimní výsev Obilí a řepku už prý zemědělci nezachrání, ozimé plodiny ještě naději mají.
Foto: Shuttersto­ck Podzimní výsev Obilí a řepku už prý zemědělci nezachrání, ozimé plodiny ještě naději mají.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia