MF DNES

Když vládl syn Karla IV.

Hrad skrývá skvosty Václava IV. Král zemřel před 600 lety.

- reportér MF DNES Pavel Švec

Václav IV., třetí český král z dynastie Lucemburků, se zhroutil po záchvatu mozkové mrtvice či snad epilepsie. Zanedlouho na Novém hradě u Kunratic zemřel. Bylo 16. srpna 1419. České země se ocitly na prahu husitské revoluce.

Václav, vymodlený syn slavného Karla IV., byl slabým panovníkem v nešťastné době, kdy se církevní moc drolila a Evropa procházela výraznou sociální proměnou.

Chyběla mu vytrvalost a důslednost, schopnost vytvářet kompromisy a trpělivě získávat pro své záměry

podporu. Posvátnost královskéh­o majestátu za jeho vlády utrpěla nenapravit­elné rány, které byly ve svých důsledcích osudové.

„Patřil mezi panovníky, kteří se raději začtou do knihy, než aby předsedali zemským soudům a řešili spory. Politiky měl až po krk a radši volil útěk z reality,“míní historik umění Jaroslav Sojka, kurátor výstavy o Václavu IV., která začíná v pátek v Císařské konírně Pražského hradu. V den, kdy od Václavovy smrti uplyne 600 let.

Přesto to byl právě král Václav IV., který svou zem obohatil o významné hrady a také dokončil či významně posunul skvostná díla započatá svým otcem – zejména na Pražském hradě. Například se výrazně pokročilo se stavbou mohutné hlavní jižní věže svatovítsk­é katedrály, kde zdivo za Václavovy éry (1378–1419) dosáhlo až k místu, na nějž navázal renesanční ochoz postavený o více než století později.

Před věží na III. nádvoří stačí zvednou hlavu. Dělicí linka mezi gotikou a renesancí je jasně patrná. A hned vedle je k vidění impozantní chrámové okno, třetí největší na evropském kontinentě (po chrámu v Yorku a Milánu), které stavební huť Petra Parléře zaklenula taktéž v době panování třetího Lucemburka.

„Styl za Václava, milovníka umění, byl mnohem rafinovaně­jší a odvážnější než za jeho otce Karla. Byl hravější, složitější, překvapují­cí detaily a záměrnými nahodilost­mi. Nazýváme jej krásný styl a je nedílnou součástí internacio­nální gotiky,“popisuje Jaroslav Sojka.

První korunovace pod klenbou

Hravost a nápaditost lze vidět i uvnitř katedrály. V roce 1370, kdy byla v chrámu korunována Václavova první manželka Johana Bavorská, byl již v plné kráse sklenut vysoký chór. Jeho unikátní síťová žebrová klenba získala přízvisko svatovítsk­á.

Completa est testudo chori – Dokončena byla klenba chóru, píše se modrým písmem (původně z drahocenné­ho lapis lazuli) na mramorové desce visící na pilíři Zlaté brány pod zmiňovaným chrámovým oknem. Text líčí stavební dějiny katedrály. Aby nikdo nebyl na pochybách, který panovník měl nad stavbou patronát.

I tato nápisová deska, hi-tech své doby, bude nyní vystavena v Císařské konírně. Stejně jako vzácné monstrance, relikviáře, kříže a další liturgické předměty, ale též sochy, obrazy, objemné knihy či zdařilé kopie korunovačn­ích klenotů.

Husitská bouře

Po Václavově smrti většinu Čech zachvátila husitská revoluce. Mistři kameníci se přesunuli jinam a stavba katedrály na celá staletí ustrnula.

Pražský hrad a jeho paláce se za 600 let od Václavova skonu neustále přestavova­ly. Přesto jsou zde na syna Karla IV. dodnes patrné památky. Panovník například rozšířil Královský palác o severní křídlo, později změněné na Starou sněmovnu (snímky dole). Původní obytný trakt připomíná zbytek někdejší vnější malované fasády, jež se stala součástí pozdějších Jezdeckých schodů (snímek vpravo nahoře).

I to je památka na tohoto v politice nepříliš úspěšného krále, o kterém dodnes kolují různé pověsti a fámy. Ostatně, jak je mezi Čechy oblíbený, dokládá i dvě desetiletí starý projekt Největší Čech. Václav IV. skončil až na 117. místě. Jeho otec v hlasování zvítězil. „Zatímco Karel IV. si svůj obraz v kronikách pěstoval, Václav radši dal přednost rezidencím, lovu, pití a krásným knihám. A tak často doplácí na negativní a tendenční popis v německých kronikách,“říká Jaroslav Sojka. Pokud by si přesto zasloužilo zdůraznit něco z jeho vladařskéh­o působení, tak je to soustavná podpora pražské univerzity. Ostatně dodnes si možná díl králova odkazu odnáší všichni studenti Karlovy univerzity. Totiž to drobné dvojité W v horní části velké pečeti na každém oficiálním dokumentu je snad právě iniciálou Václava IV. Nejen do podoby hradů a detailů katedrály, ale i do znaku naší nejstarší univerzity se tedy promítl osud tohoto panovníka.

 ??  ??
 ??  ?? 4x foto: Tomáš Krist, MAFRA Relikviář K patce je upevněn znak Petra Parléře.
4x foto: Tomáš Krist, MAFRA Relikviář K patce je upevněn znak Petra Parléře.
 ?? Foto: Muzeum Karlova mostu ?? Syn velkého panovníka Socha českého a římského krále Václava IV.
Foto: Muzeum Karlova mostu Syn velkého panovníka Socha českého a římského krále Václava IV.
 ??  ?? Katedrála Jižní velká věž za života Václava IV. dosáhla výšky ochozu. V té době bylo zaklenuto i gigantické chrámové okno příčné lodi vpravo od věže. Vnitřní členění okna se dodělalo až při dostavbě.
Katedrála Jižní velká věž za života Václava IV. dosáhla výšky ochozu. V té době bylo zaklenuto i gigantické chrámové okno příčné lodi vpravo od věže. Vnitřní členění okna se dodělalo až při dostavbě.
 ??  ?? Sloupová síň Ve Starém královském paláci lze vidět hra- vě a nepravidel­ně napojená žebra kleneb na sloupy.
Sloupová síň Ve Starém královském paláci lze vidět hra- vě a nepravidel­ně napojená žebra kleneb na sloupy.
 ??  ?? Stará sněmovna Původně Václavovo obytné křídlo. Vlevo okno kaple, jejíž vzhled byl často napodobová­n.
Stará sněmovna Původně Václavovo obytné křídlo. Vlevo okno kaple, jejíž vzhled byl často napodobová­n.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia