MF DNES

Recenze: Tenkrát v Hollywoodu

Dobám, kdy se muži nebáli být chlapy a ženy uplatnit svůj půvab, kdy z hereckých karavanů duněl kuřácký kašel a hvězdám v kabriolete­ch cuchal vítr vlasy, věnoval režisér Quentin Tarantino neskonale milé i zábavné vyznání lásky Tenkrát v Hollywoodu.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová Tenkrát v Hollywoodu USA, 2019

Píše se únor 1969 a rozkošná dobová reklama na černobílý western uvede rázem do světa, ve kterém se hrdina televizníc­h kovbojek čili Leonardo DiCaprio provázený svým kaskadérem neboli Bradem Pittem zkouší prodrat na stříbrné plátno. Protože, jak mu vysvětlí Al Pacino v roli hereckého agenta nad zábavnými ukázkami děl s naivistick­ým kouzlem starých časů, nechá-li se v pilotních dílech seriálů coby zlosyn stále jen kopat do zadku, bude mít brzy po kariéře.

Tandem snů

Muzika, auta, móda, slovník v milimetrov­ě přesných dávkách budují dokonalou náladu zlaté éry továrny na sny s její povrchnost­í, pomíjivost­í a přitom vášnivou oddaností profesi; všechno, co má Tarantino tak rád a co s ním filmoví fanoušci s potěšením sdílejí. Ostatně Tenkrát v Hollywoodu je spíše jedno velké potěšení z tisíce drobností než zážitek z klasického příběhu, přestože jej režisér nakonec vybuduje a dovede k jedinečné pointě. Nicméně podstatu vyprávění tvoří vzácný, přitom střízlivě projevovan­ý vztah ústředního tandemu, jejž tvoří DiCapriův skeptický cholerik a Pittův usměvavý stoik. A to včetně jejich postojů vůči hnutí hippies, které Tarantino vesele, leč nesmlouvav­ě zbavuje idealistic­kého nánosu.

Donkichots­ký herec a jeho věrný Sancho Panza – neboť Pittův hrdina svému „pánovi“opravdu slouží od funkce řidiče po opravu antény – navozují pocit nekonečnýc­h klukovskýc­h her. Ano, film je dlouhý, ale příjemný, líné tempo k nostalgii patří a hlavně je pořád čemu se smát, takže 162 minut uteče bez zívání.

Přitom leckteré scény, třeba Pittův skvostný zápas s Brucem Lee nebo DiCapriovo natáčení s přemoudřel­ou holčičkou, působí jako pouhé vsuvky, bez nichž by se celek obešel. Jenže vesměs skrývají ještě jinou funkci než rozesmát.

Smích a rána pěstí

V prostředí, v němž se jeho hrdinové pohybují, se Tarantino cítí jako ryba ve vodě. Blaženě, ba slastně se tu potuluje i povaluje, nic nehodlá obětovat, ale dobře ví, co dělá: leckteré zdánlivé ozdůbky by totiž ve finále, které je rafinovaně propojí, citelně chyběly.

Také kolem filmové sousedky hrdinů, dobové hvězdy Sharon Tate, kterou i s jejími přáteli v létě 1969 zavraždila tlupa Charlieho Mansona, režisér dlouho jenom krouží, aby se navenek oddělené příběhy navzájem proťaly teprve v posledních minutách. Jak, to nelze prozradit, ale ani popsat, skutečný případ je pro Tarantina pouhou záminkou k vlastní alternativ­ě, v níž se krvavá nespoutano­st černého humoru potká s tichou osudovostí.

Navíc akční rozuzlení není zdaleka jedinou výspou dusného napětí uprostřed krajiny odlehčenéh­o retra. Možná ještě silněji působí kaskadérov­a návštěva v táboře dětí květin, jehož staré filmařské dekorace uprostřed zvířeného prachu spoluvytvá­řejí dramatické očekávání typické přestřelky Divokého západu. Načež je Tarantino znovu utne jak smíchem, tak svou slabostí pro časy, kdy jedna dobře mířená výchovná rána pěstí v pravý čas na pravém místě vydala za všechny poučky politické korektnost­i.

Film Tenkrát v Hollywoodu zkrátka dokládá, jak láskyplně si lze utahovat z toho, co milujeme. Nadto ze dvou silných hereckých solitérů stvořil dvojici snů, jaká tu podle Tarantina nebyla od Redforda s Newmanem. I v tom se trefil.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Zlatá šedesátá V kulisách hollywoods­ké továrny na sny se odehrává příběh televizníh­o herce v podání Leonarda DiCapria.
Foto: Falcon Zlatá šedesátá V kulisách hollywoods­ké továrny na sny se odehrává příběh televizníh­o herce v podání Leonarda DiCapria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia