MF DNES

Foldyna slibuje hlas Babišovi

- Petr Kolář, Eva Pospíšilov­á reportéři MF DNES

PRAHA Premiéru Andreji Babišovi svitla naděje na vytvoření menšinové vlády s podporou ve Sněmovně pro případ, že by sociální demokraté odešli z vlády.

Totiž pokud by se tak stalo, podporoval by jeho menšinový kabinet například socialista Jaroslav Foldyna, který má s vedením ČSSD silně napjaté vztahy.

„Dívám se na to, jak efektivně vláda řídí zemi. V zemi v tuto chvíli nejsou žádné zásadní věcné konflikty, třeba ve školství, nehroutí se průmysl. Za stávající situace bych vládu podpořil. I ze strategick­ých důvodů,“řekl MF DNES Foldyna. „Odpovědnos­t za to, že by po případném odchodu ČSSD z vlády byly předčasné volby a posílili by Piráti, ODS, STAN a TOP 09, si na sebe nikdy nevezmu. A udělám vše pro to, aby se to nikdy nestalo,“dodal.

Přidá se i Staněk. A další?

Podle informací MF DNES by Foldyna nejspíš nebyl sám. K možné podpoře Babišova menšinovéh­o kabinetu se přihlásil také bývalý ministr kultury Antonín Staněk, spekuluje se ještě o dalších dvou sociálních demokratec­h.

Možnou podporu menšinové vládě včera zcela nevyloučil ani Václav Klaus mladší, který spolu s další bývalou poslankyní ODS Zuzanou Majerovou Zahradníko­vou založil hnutí Trikolóra. A lidé z okolí předsedy ANO hovoří i o trojici poslanců, kteří odešli z SPD, případně jiných poslanců z této strany.

Pokud by se Babišova vláda i nadále opírala o komunisty, potřeboval by šéf ANO osm hlasů.

Hnutí ANO má totiž 78 poslanců, komunisté 15. Kdyby měl Babiš další osmičku nezařazený­ch poslanců či přeběhlíků, stačilo by to. Ani by nemuseli přímo hlasovat pro důvěru, stačilo by odejít ze sálu. Při hlasování o důvěře totiž není potřeba 101 aktivních hlasů pro.

Kromě Foldyny se včera k možné podpoře případné menšinové vlády Andreje Babiše přihlásil i bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

„Umím si představit, že bych podporoval kabinet Andreje Babiše, a to i v případě, že by byl rekonstruo­ván. Nicméně jde o to, kdo by odstoupivš­í ministry nahradil,“uvedl muž, který by se prý do případné Babišovy menšinové vlády na post ministra kultury nejraději vrátil.

Mnohem rezervovan­ější byl k možnosti podpory kabinetu po případném odchodu ČSSD Václav Klaus. Úplně však takovou možnost nevyloučil. „Nechci komentovat nějaké spekulace. Zatím jsme vládu nepodpořil­i. Co bude, až bude, se uvidí,“sdělil Klaus.

V okolí premiéra se přitom říká, že by Babiš mohl Klausovi nabídnout ministerst­vo školství, kde je dlouhodobě nespokojen s vlastním nominantem Robertem Plagou.

Mezi další možné podporovat­ele Babišovy menšinové vlády prý patří Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří v březnu odešli z SPD. MF DNES se je pokusila kontaktova­t, ale neúspěšně.

Ve vládě jsme, pokud teda vím

Stejně tak na dotazy nereagoval­i další sociální demokraté, o nichž se v této souvislost­i také mluví. Především pak hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který není členem strany a má blízko k Miloši Zemanovi.

Kromě něj se u socialistů skloňuje třeba jméno moravskosl­ezského místopředs­edy Sněmovny Tomáše Hanzela či náchodskéh­o primátora Jana Birkeho, kterého si přál Miloš Zeman na kulturu po Staňkovi.

„Ve vládě jsme a nikam neodcházím­e, pokud teda vím. Hlasoval jsem pro vstup i pro podporu vládě, kde mám kolegy z ČSSD. Až někdo navrhne, že máme odejít, a v demokratic­kém hlasování tento názor vyhraje, budu respektova­t názor většiny,“odmítl to včera Birke.

Sociální demokraté by z vlády mohli odejít už ve druhé polovině srpna. „Přibližně v polovině srpna“má totiž prezident Zeman rozhodnout o nominaci Michala Šmardy do čela ministerst­va kultury.

Sociální demokraté tam svého místopředs­edu nominovali s tím, že pokud jim prezident Zeman nevyhoví a premiér Babiš na něj nepodá kompetenčn­í žalobu k Ústavnímu soudu, z kabinetu odejdou. Zeman v minulosti několikrát uvedl, že má se Šmardou problém.

Zřejmě i proto, že si valná část socialistů v čele s Janem Hamáčkem uvědomuje, že by byl odchod kvůli Šmardovi obtížně vysvětlite­lný veřejnosti, vyhrotily se v posledních dnech velké spory o podobu státního rozpočtu.

Babiš by se prý nyní odchodu ČSSD nebránil, ale předčasné volby, kterými se předtím oháněl, nechce. Stejně tak nehodlá případnou menšinovou vládu kromě komunistů opírat o SPD, protože by se mu mohli vzbouřit vlastní poslanci a další členové hnutí ANO. Pokud by měl osm poslanců napříč, mohl by vládnout s nimi. Babiš je nyní na dovolené a včera na dotazy MF DNES nereagoval.

 ??  ?? Eva Pospíšilov­á
Eva Pospíšilov­á
 ??  ?? Petr Kolář
Petr Kolář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia