MF DNES

V ČSSD řádí marxistick­á pakáž

Menšinovou vládu ANO by mohlo podpořit několik poslanců ČSSD, věří Jaroslav Foldyna.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Za pár dní by měl prezident Miloš Zeman říct, zda jmenuje Michala Šmardu ministrem kultury. Vzhledem k tomu, co říkal v minulosti, se tak asi nestane. Pokud pak ČSSD odejde z vlády, hrozí předčasné volby. Anebo premiér Andrej Babiš sestaví menšinovou vládu opřenou o KSČM a přeběhlíky. Sociální demokrat Jaroslav Foldyna je jedním z těch, kteří by takový kabinet podpořili.

Poté co jste se v době konání Prague Pride účastnil akce spolu s Ladislavem Jaklem, šéfem DSSS Tomášem Vandasem či Michalem Semínem, vás místopředs­eda ČSSD Tomáš Petříček vyzval, ať ze strany odejdete. Chystáte se k tomu?

Nechystám, nedělám si plány, že bych měl odejít. Chystám se obhajovat, co jsem v rámci ČSSD obhajoval 30 let. To znamená politiku zastupujíc­í lidi práce. Zatímco pan Petříček bude zítra v ČSSD týden a obhajuje politiku bruselské administra­tivy, přerozdělo­vání peněz od těch, co chodí do práce, těm, kteří tam nechodí. Jeho politika popírá suverenitu českého státu, on není schopen chápat pojmy jako národ či vlast. Do funkcí byl kooptován panem Pochem.

Tomáš Petříček je místopředs­edou strany. Podobný postoj k vám jako on má třeba další místopředs­edkyně Jana Maláčová a řada dalších. Opravdu nechcete odejít, když vás v té straně nechtějí?

To jsou dva, kteří mají s ČSSD společné jen to, že v ní jsou. ČSSD zastupoval­a práva a zájmy pracujícíc­h lidí. Oni žádné zájmy a práva pracujícíc­h nezastupuj­í. Paní Maláčová by přerozdělo­vala jejich peníze a rozdávala je těm nepracujíc­ím. Vůbec neví, jak její sociální systém funguje v reálu. Poznala možná kanceláře neziskovýc­h organizací a bruselskou administra­tivu, v životě nebyla v práci.

Nicméně proud těchto „moderních sociálních demokratů západního střihu“– jak si říkají – v ČSSD na sjezdu vyhrál a nechtějí vás tam. Proč se tam držíte?

To je pravda, že vyhráli. Mně ale píše a volá spousta spolustran­íků, že nikam odcházet nemám. Před 30 lety jsem do ČSSD vstoupil, protože jsem v symbolu klasu a ozubených kol viděl politiku té strany. Vnímám, že oni ten symbol deformoval­i a vytvořili z něj nějaký karfiol, který nereprezen­tuje žádnou myšlenku. Berou lidem symboly, identitu. Jak národní, tak pohlavní. Chovají se jako neomarxist­ická pakáž. Do včerejška jsem pořád uvažoval o nějakých kompromise­ch. Když vám ale neomarxist­ičtí diskutéři z Mladých sociálních demokratů (MSD) píší, Když 78 poslanců že by vás ANO a 15 komunistů měli postavit sežene osm poslanců, ke zdi, tak přemýšlím může i bez ČSSD o hodně vláda získat důvěru. věcech. Ale neházím ručník do ringu, rád se porvu.

Na základě předešlých výroků Miloše Zemana lze čekat, že Michala Šmardu ministrem kultury nejmenuje. ČSSD kvůli tomu hrozí, že odejde z vlády. Jak to vidíte vy?

Je to úplně trapné. Když dnes ČSSD říká, že to je ústavní problém, problém neschopnéh­o premiéra či problém prezidenta, neříká pravdu. Je to krize ČSSD, která ji vytvořila a utápí se v ní. Měli bychom se zeptat, kdo za tou krizí stojí. Pražská ČSSD, která si z vlády udělala úřad práce a instaluje své sociálněde­mokratické marxistick­é komsomolce z MSD do různých funkcí. Takže se ptejme pana Pocheho, který dnes vytváří organizačn­í věci a klima ve straně víc než Jan Hamáček. Jestli ČSSD odejde kvůli ministrovi, kterého tam nominoval pan Poche a kamarádi Bohouše Sobotky, jenom se zesměšní. A jestli si najde záminku, že bude odcházet kvůli rozpočtu, který paní ministryně Schillerov­á připravila a položila paní Maláčové otázku, nač chce další peníze a proč racionálně nevyužije ty, které tam má, tak se před původními voliči zdiskredit­ujeme ještě víc.

Vás jako člena ČSSD opravdu neuráží, že si nemůžete vyměnit vlastního ministra a dosadit na jeho místo, koho si vyberete?

Slovo neuráží bych nepoužil. Je to neobvyklé, ale podobné neobvyklos­ti byly už za Václava Havla. Není podstatné, jak to vnímá hrstka straníků ve funkcích, ale jak veřejnost. A té je to šumafuk. Čili já bych Šmardovi řekl, že tam dáme někoho jiného. Tehdy jsem si myslel opak, ale dnes jednoznačn­ě vidím, že jsme do vlády neměli jít, ale měli jsme ji podporovat a mít tam své náměstky, jak na sjezdu doporučova­l Miloš Zeman. Protože nemáme schopné lidi. Respektive máme, ale přes kliku Pocheho a spol. jsme je tam nebyli schopni protlačit. Takže by bylo snazší podporovat či tolerovat vládu, v níž bychom nebyli. A mít možnost nějak ovlivňovat její politiku. Určitě by to bylo lepší než současné trápení, kdy mě reprezentu­je nejhorší ministr zahraničí novodobé České republiky.

Než být okopávačem kotníků ve vládě, je lepší nechat ji existovat a konstrukti­vně ovlivňovat její politiku zvenku.

Pokud ČSSD kvůli Šmardovi či rozpočtu z vlády odejde, pokusí se Andrej Babiš nejspíš sestavit menšinovou vládu. Podpořil byste ji ve Sněmovně?

Dívám se na to, jak efektivně vláda řídí zemi. V zemi v tuto chvíli nejsou žádné zásadní věcné konflikty, třeba ve školství, nehroutí se průmysl. Za stávající situace bych vládu podpořil. I ze strategick­ých důvodů. Nebo si umíte představit nějakou alternativ­u? Měl bych snad podpořit vládu Pirátů, STAN, TOP 09 a ODS? To bych byl úplný blázen. Odpovědnos­t za to, že by po případném odchodu ČSSD z vlády byly předčasné volby a posílili Piráti, ODS, STAN a TOP 09, si na sebe nikdy nevezmu. A udělám vše pro to, aby se to nikdy nestalo.

To by byl moment, kdy byste ze strany odešel?

Ano. A zahájil bych činnost, aby ČSSD už taková být nemohla.

Myslíte, že by vás mezi poslanci ČSSD bylo víc, kdo by vládu navzdory rozhodnutí strany podpořili?

Mluvím jen za sebe. Ale budou krajské volby, musíme uvažovat o tom, jak se veřejnost na naši politiku dívá, a vytvořit podmínky, aby mohly krajské reprezenta­ce uspět. To znamená, že než být okopávačem kotníků ve vládě, je lepší nechat vládu existovat a konstrukti­vně ovlivňovat její politiku zvenku. Takže věřím, že by nás mezi poslanci ČSSD bylo víc.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Stranický rebel Foldyna věří, že odchod do opozice by ČSSD prospěl.
Foto: Michal Šula, MAFRA Stranický rebel Foldyna věří, že odchod do opozice by ČSSD prospěl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia