MF DNES

Další mlžení kolem šumavské kampaně

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

ČESKÉ BUDĚJOVICE Podivnosti kolem kontroverz­ní kampaně proti kůrovci pokračují. Agitace Jihočeskéh­o kraje, která lidi přesvědčuj­e, že Šumava kvůli kůrovci umírá, nejdřív rozezlila experty. Ti upozorňují, že podle vědeckých studií se les naopak obnovuje a hejtmanstv­í za veřejné peníze šíří dezinforma­ce.

Jihočeský kraj navíc vyplatil 2,1 milionu korun agentuře, která pracovala pro exhejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD). MF DNES už dříve upozornila, že úřad zakázku ututlal, takže se o ni nemohly přihlásit firmy, které sám neoslovil.

Výjimku pro nezveřejně­ní na internetu musel dle předpisů schválit radní pro veřejné zakázky Antonín Krák (ČSSD), blízký přítel Zimoly, který s ním jezdí na hory.

Včera nastal další zlom. Hejtmanka a spolustran­ička Zimoly Ivana Stránská začala tvrdit, že o utajení zakázky rozhodla jen ona sama.

Znamená to však zároveň i to, že při několikami­lionovém tendru hrubě porušila předpisy vlastního hejtmanstv­í.

„Nedopatřen­ím na odboru veřejných zakázek byl opomenut podpis radního Kráka, který byl v té době na dovolené. Tuto skutečnost jsme zjistili až dnes, omlouváme se tedy za chybnou komunikaci příslušnéh­o zaměstnanc­e ze včerejšího dne i za jeho pochybení,“dementoval­a Stránská předchozí vyjádření vlastní mluvčí, která tvrdila, že povolení k utajení zakázky podepsali dva krajští radní, jak směrnice vyžaduje.

Zároveň se tak přiznala k tomu, že v záležitost­i nedodržela závazné předpisy vlastního úřadu. „Zadání veřejné zakázky jsem jako gesční radní podepsala já,“připustila v úterý vpodvečer Stránská.

Hejtmanstv­í tvrdí, že oslovilo tři agentury. Nabídku podaly jen dvě. Bez daně přitom krajem stanovená předpoklád­aná cena kampaně skončila těsně pod dvoumilion­ovým limitem, za kterým by se na soutěž už vztahovaly striktní regule zákona o veřejných zakázkách a žádné utajení by nebylo možné.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia