MF DNES

„DJ“Salvini Itálii ovládl, chce být ale ještě silnější

Za posledních 14 měsíců přepsal šéf pravicové Ligy politickou mapu Itálie, teď vycítil chvíli, kdy může získat ještě větší díl moci.

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

ŘÍM Prosadil tvrdé protiimigr­ační zákony a pustil se do nesmiřitel­ných střetů s Bruselem kvůli rozpočtu. Neustoupil ani o krok.

Mnozí Italové mu fandí, když sledují, s jakým nasazením obchází středomořs­ké pláže a snaží se přesvědčit každého voliče.

Vysvlečený do půl těla, s koktejlem v ruce, se slabostí pro italskou pop music vypadá jako jeden z nich. Servíruje jim od pultu v roli „dýdžeje“songy, které lahodí italské duši. Stejně jako krásné ženy po jeho boku.

Oficiálně je Matteo Salvini ve vládě, která nastoupila loni v červnu, pouze ministrem vnitra. Ve skutečnost­i se ale kolem něj točí v zemi úplně všechno.

Jeho koaliční partner, protestní Hnutí pěti hvězd, jen paběrkuje.

Šestačtyři­cetiletý Salvini sbírá všechnu voličskou přízeň. Loni v březnu ještě volilo jeho stranu Liga 17 procent italských voličů. Teď se jeho podpora vyšplhala na obdivuhodn­ých 40 procent. Koaliční Hnutí pěti hvězd naopak ve stejné době o polovinu sympatizan­tů přišlo. Čím to je?

Italové mají pocit, že Salvini svědomitě plní své sliby. Tedy: srazit nelegální imigraci, snížit daně a stimulovat ekonomiku. Všechny tyto body jeho loňského předvolebn­ího programu plní i úkoly ministerst­ev jeho koaličního kabinetu.

Na tom se veze vlna Salviniho obliby. Oficiálně je premiérem nestraník Giuseppe Conte, veškerou smetanu ale slízává Salvini. Není divu, že populární šéf resortu vnitra chce situace využít. Snaží se vyvolat hlasování o nedůvěře, které by zemi směrovalo k předčasným volbám.

„Bezpochyby si myslí, že by mohl nasát až 50procentn­í voličskou podporu,“soudí analytička Nathalie Tocciová, šéfka italského Institutu pro mezinárodn­í vztahy v Římě. Podle ní Salvini touží usednout v premiérské­m křesle. Nejlépe bez koaličního partnera, který by ho unavoval neustálými korekcemi jeho vyhraněné politiky.

Jak toho ale dosáhnout? Nejprve potřebuje Salvini vyvolat vážnou krizi. Hlasování o důvěře. O to už se snaží. Na troskách současné koalice přijdou nové volby, ve kterých si Salvini ukrojí větší koláč moci.

Takový je jeho plán. Jenže všichni jeho oponenti jsou nyní slabí, proto se snaží všemožně hlasování odložit.

To Salviniho mocenský gambit ohrožuje.

Je tedy možné, že nové volby, plánované na říjen, nakonec nebudou. Třeba se prezident Sergio Mattarella rozhodne, že nerozpustí parlament. Zvolí místo toho nový pokus o sestavení vlády. I s tím ale Salviniho poradci počítají.

Rojí se spekulace, že namísto opotřebova­ného partnera Hnutí pěti hvězd by mohla Salviniho Liga sáhnout po jiném spojenci: středoprav­é straně Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconi­ho. Jejich spojenectv­í by pak mohla doplnit i krajně pravicová partaj Bratři Itálie.

Samotný lídr Salvini se zatím tváří, jako by se ho tyto spekulace nijak netýkaly. Trpělivě křižuje Itálii, od města k městu, od jedné pláže k druhé pláži. A užívá si to.

„Tato země potřebuje pravidla, pořádek a disciplínu,“vysvětluje svůj program. A Italy to zajímá.

 ?? Foto: Reuters ?? Italky okouzlil Salvini dovede komunikova­t s voliči, za kterými neváhá vyrazit ani na pláž.
Foto: Reuters Italky okouzlil Salvini dovede komunikova­t s voliči, za kterými neváhá vyrazit ani na pláž.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia