MF DNES

USA: azylanti beroucí dávky musí jít

-

WASHINGTON Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila zpřísnění podmínek udělování povolení k pobytu, takzvané zelené karty. Nově by ji nemuseli dostat migranti, kteří v USA čerpají nějakou formu sociální pomoci.

Jde o to, aby byli přijímáni pouze lidé, kteří nepředstav­ují pro stát zátěž. To už platí dávno, nicméně nyní přichází zásadní opatření, které to má prosadit. Agentura AP ho označila za vůbec nejtvrdší opatření, jehož cílem je omezit legální přistěhova­lectví.

Mohlo by výrazně snížit počet přistěhova­lců přicházejí­cích do USA legálně, protože by pro úřady bylo jednodušší zamítnout jim zelenou kartu i žádost o vízum.

Aktivisté pomáhající migrantům se obávají, že nová pravidla, která vstoupí v platnost v říjnu, budou migranty odrazovat od toho, aby požádali o sociální pomoc.

Ředitel imigračníh­o úřadu Ken Cuccinelli novinářům řekl, že smyslem normy je „povzbuzova­t soběstačno­st těch, kteří chtějí přijít do USA nebo tam zůstat“. Vláda podle něj očekává, že migranti všech příjmových kategorií se budou o sebe schopni postarat.

„Takže pokud lidé nebudou soběstační, je to negativní faktor, který velmi ovlivní rozhodnutí, zda se budou moci legálně stát trvalým rezidentem,“dodal. Vláda rovněž argumentuj­e tím, že žadatelé o trvalý pobyt, kteří berou dávky, zatěžují systém, blokují místo, které by mohli zaujmout další zájemci o pobyt v USA.

AP připomíná, že podle federálníh­o zákona již nyní žadatelé o zelenou kartu musí prokázat, že nebudou pro společnost zátěží.

Novinka rozšiřuje počet sociálních programů, které by mohly žadatele o pobyt diskvalifi­kovat.

Je mezi nimi například účast ve zdravotní péči o chudé v rámci programu Medicaid, příspěvky na bydlení a jídlo a podobně.

„Chceme, aby lidé přicházejí­cí do USA byli soběstační,“řekl Cuccinelli. „Je to základní princip amerického snu. Je zakotven v naší historii, a zvlášť v historii, která se týká přistěhova­lectví.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia