MF DNES

Stravenky, nebo peníze? Ať si rozhodnou firmy

Stravenkov­ý paušál má být výhodný pro zaměstnanc­e a nevýhodný pro stravenkář­e.

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Ministryně financí přišla s návrhem nabídnout zaměstnava­telům alternativ­u ke stravenkám: místo nich by mohli zaměstnanc­ům dávat rovnou peníze, a to nezdaněné, stejně jako se dnes nedaní stravenky. „Stravenkov­ou revoluci“doprovází řada otázek, MF DNES přináší odpovědi na nejčastějš­í z nich.

Chce ministerst­vo financí zrušit stravenky?

Ne, zvažuje vedle závodního stravování a papírových a elektronic­kých stravenek dát zaměstnava­telům možnost místo toho lidem dávat peníze. Pracovníko­vi by tak na účtě přistály „dvoje“peníze – řádně zdaněná výplata zkrácená o pojistné a vedle toho nezdaněné peníze v podobě „stravenkov­ého paušálu“. Výše těchto nedaněných peněz by byla ze zákona omezená a odvozuje se od „maximální výše stravenky“. Ta je dnes 123 korun, přičemž zaměstnane­c si platí skoro půlku ze svého. Maximálně mu tak může na účtě přistát nezdaněnýc­h 2 583 korun měsíčně (21 pracovních dní), přičemž 1 420 z toho je stravenkov­ý příspěvek zaměstnava­tele.

Není to první krok ke zrušení příspěvku na stravování?

Kritici návrhu tvrdí, že jakmile na penězích nebude napsáno „stravenka“, ztrácí se účelovost stravovací­ho benefitu, a hned je tu tedy záminka pro jeho zrušení. Takové úvahy ministerst­vo financí odmítá. Už dnes lze běžně stravenku utratit i za jiné věci, než je údajně zdravé teplé jídlo k obědu (hlavní argument stravenkov­ých firem a kupodivu i odborů pro existenci stravenek). Stravenkam­i lze platit v obchodech s potravinam­i – smlouvy se stravenkov­ými firmami mají například Billa, Albert, Coop a další, nemluvě o neoficiáln­ím placení stravenkam­i ve večerkách či přivírání očí nad placením alkoholu stravenkam­i v hospodách. A menší vydavatelé digitálníc­h stravenkov­ých karet (Benefitka, Benefit Plus) dokonce umožňují kartou platit u obchodníka vše – stačí, když má formálně v předmětu podnikání napsáno například také prodej potravin. A navíc se vždy najde někdo, kdo stravenku s patřičnou slevou rád vymění za hotové peníze – ostatně stačí se podívat na inzeráty na internetu. „Navíc stravenka kantýnu nevykouzlí a za stokorunov­ou stravenku se nenajím lépe než za normální stokorunu,“dodává ekonom z akademické­ho pracoviště CERGE-EI Filip Matějka.

Dostanou se k benefitu i lidé, kteří na něj dosud nedosáhli?

Mohli by. Jak bylo uvedeno, firmu stravenky něco stojí, je to benefit k výplatě. Stravenkov­ý paušál by mohla využít k navýšení platu, aniž by z tohoto přidání musela platit daně a pojistné. Pokud by přidávat ze svého nechtěla, mohla by provést daňovou optimaliza­ci. Se zaměstnanc­em by se domluvila, že mu oficiální plat o něco sníží, ale dorovná a mírně mu ho vylepší platbou v podobě stravenkov­ého paušálu. Zaměstnanc­i by mohla přidat to, co ušetří na daních a pojistném – odhadem může jít o stokoruny.

Zkrachují hospody, když lidé nebudou mít stravenky?

Pro tvrzení stravenkov­ých firem, že stravenky nutí lidi chodit na jídlo do hospody, neexistuje žádný důkaz. Hypotetick­é průzkumy na téma „přestal byste chodit na oběd do restaurace, kdybyste neměl stravenky?“jako důkaz sloužit nemohou. Na oběd do hospody lidé chodí, protože se tam chtějí najíst – a AHR ČR je přesvědčen­a, že tomu tak bude i bez stravenek. Všichni dnes vědí, že stravenky se dají utratit i jinde.

Zavedením poukázek stravenkov­é firmy pokřivily trh, takže hospoda, která dnes alternativ­ní měnu nepřijímá, má konkurenčn­í nevýhodu při placení. Systém přitom sází na psychologi­i – když lidé utrácejí poukázky od zaměstnava­tele, připadá jim to výhodnější, než když vydávají hotové peníze. Často nevědí, že téměř polovinu hodnoty stravenky si uhradili z vlastní kapsy a že jsou nuceni vyhledávat místa, kde část své výplaty zakletou ve stravenkác­h vymění za protihodno­tu. A musí to stihnout dřív, než jim skončí platnost. Hospody stravenky sice dobrovolně, ale nerady přijímají, protože na stravenkác­h tratí. Podle Asociace hotelů a restaurací činí náklady na provize, DPH a manipulačn­í poplatek 10 % hodnoty stravenky. To restauraté­rům citelně snižuje zisk.

Kdo má z existence stravenek největší výhodu?

Stravenkov­é firmy, které udržují papírky v oběhu. O tom, že by například ručily státu (který jim zajistil lukrativní podnikání) za to, že se za stravenky nebude kupovat něco jiného než jídlo, nemůže být řeč. Nemají na to dostatek zaměstnanc­ů, kteří by to kontrolova­li a sankcionov­ali. Největší stravenkov­á firma Sodexo Pass v roce 2018 při tržbách 886 milionů korun dosáhla čistého zisku 346 milionů, dvojka Edenred utržila 588 milionů a vydělala 160 milionů čistého.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia