MF DNES

ČEZ se daří. Pololetní zisk stoupl téměř o polovinu

-

PRAHA Energetick­á společnost ČEZ zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 45 procent na 11,2 miliardy korun. Důvodem jsou především vyšší prodejní ceny elektřiny a zisk z obchodován­í s komoditami. Tržby se zvýšily o 13,8 miliardy na 100 miliard korun. Firma o tom informoval­a v tiskové zprávě. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl v pololetí o 19 procent na 32,1 miliardy Kč. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak dosáhl 12 miliard Kč.

„Navzdory snížení očekávané výroby elektřiny potvrzujem­e naše ambice na úrovni hospodářsk­ých výsledků za celý letošní rok,“uvedl místopředs­eda představen­stva a finanční ředitel Martin Novák. Firma očekává provozní zisk EBITDA ve výši 57 až 59 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 17 až 19 miliard.

Novák zopakoval, že za pomyslné výsledkové dno považuje společnost loňský rok. „Pokud se nic zásadního nestane, tak bychom měli mít rok 2020 ještě o trochu lepší než rok 2019,“řekl. Vliv podle něj budou mít opět především prodejní ceny elektřiny, které dále rostou.

Analytici hodnotí zveřejněné výsledky příznivě. „Nadále věříme, že ČEZ je schopen vygenerova­t očištěný čistý zisk za celý rok na horní hranici vymezeného cíle,“uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Za prvních šest měsíců letošního roku se výroba elektřiny z tradičních zdrojů zvýšila o čtyři procenta na 30,8 terawattho­diny (TWh). Jaderné zdroje vyrobily o 0,3 TWh více. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltai­ckých a malých vodních elektráren dosáhla 1,2 terawattho­diny, což je meziroční nárůst o 19 procent. Stát prostředni­ctvím ministerst­va financí vlastní 70 procent akcií. Výsledky firmy za letošní první pololetí mírně překonaly odhady analytiků. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia