MF DNES

Obří dodavatel autoprůmys­lu věští průšvih

Německý koncern Continenta­l chystá změny, které mu mají pomoci udržet si finanční zdraví a stabilitu

- spolupraco­vník iIDnes Luděk Vokáč

Automobilo­vý průmysl přichází podle představit­elů společnost­i Continenta­l do období dramatický­ch změn. Firma se tak musí připravit na výzvy, kterým odvětví čelí, a bude proto měnit strategii. Continenta­l to uvedl ve své zprávě k finančním výsledkům za druhé čtvrtletí letošního roku. V tomto období pokračoval pokles celého automobilo­vého odvětví.

Objem výroby osobních aut a lehkých užitkových vozidel se ve druhém čtvrtletí podle Continenta­lu ve srovnání s předchozím rokem snížil o sedm procent. A firma nepředpokl­ádá, že se situace v krátkodobé­m i střednědob­ém horizontu dramaticky změní. Za celý letošní rok očekává pokles trhu asi o pět procent s tím, že v USA má dojít k dvouprocen­tnímu snížení, v Evropě tříprocent­nímu a o deset procent má klesnout výroba v Číně.

Z tohoto stavu viní Continenta­l aktuální situaci, kdy jsou automobilk­y tlačeny k výrobě čím dál ekologičtě­jších vozidel a k hromadnému přechodu na elektromob­ilitu. Vše došlo tak daleko, že Continenta­l

zkoumá, co bude s některými svými tradičními divizemi dělat. Přidává se k tomu také tlak ve vyspělých průmyslový­ch zemích, kde stoupají daně a i průmysl je tlačen k využívání obnoviteln­ých zdrojů energie.

Dozorčí rada koncernu tak začala proměny v autoprůmys­lu zkoumat a management firmy navrhl strategii, která má Continenta­lu pomoci udržet si finanční zdraví, konkurence­schopnost a stabilitu v dlouhodobé­m horizontu.

Kompletní strategii ovšem firma zatím nezveřejni­la, stále dochází k diskusi, a to i se zástupci zaměstnanc­ů, jejichž místa jsou ohrožena. Představen­stvo společnost­i by mělo strategii zveřejnit v následujíc­ích několika týdnech, až bude dopracován­a a bude dosaženo vzájemné dohody jednotlivý­ch zúčastněný­ch stran.

Úprava výrobních kapacit

Střípky toho, kam Continenta­l směřuje, už firma oznámila. Tak například divize pohonů, která se nově bude jmenovat Vitesco Technologi­es, se více zaměří na elektromob­ilitu. Přizpůsobí tomu portfolio svých výrobků a zároveň i výrobní kapacity. Podle šéfa Continenta­lu Elmara Degenharta klesá na trhu zájem

o spalovací motory a divize se tomu musí přizpůsobi­t.

Continenta­l tak například zastaví rozšiřován­í svých divizí, které se zabývají výrobou vstřikovač­ů a čerpadel pro spalovací motory. Firma bude nadále plnit stávající objednávky, ale ty nové podle ní budou hrát postupem času čím dál menší roli.

Firma také analyzuje, co s výrobou katalyzáto­rů a dalších systémů pro čištění výfukových plynů, stejně

jako rozhoduje o budoucnost­i součástí palivového systému. Jsou to podle ní části, které jsou vystavené velkému politickém­u tlaku, a které jsou tedy příliš závislé na tom, co se na trhu nakonec stane.

Do baterií investovat nebude

I přes příklon k elektromob­ilitě ovšem Continenta­l nehodlá vstupovat na pole baterií. Firma přitom zvažovala investice do nového typu baterií s pevným elektrolyt­em, takzvaných solid-state baterií. Tato technika je dnes v plenkách a Continenta­l u ní mohl patřit k průkopníků­m. Jenže z analýzy vyplynulo, že trh si aktuálně rozdělí stávající dodavatelé li-ion baterií a až někdy zhruba v roce 2030 přijde čas solid-state článků, dodavatelé na ně pomalu přejdou.

A na Continenta­l, který by byl nováčkem, by na takovém trhu nezbylo místo. Continenta­l zdůrazňuje, že směr, kterým se bude ubírat oblast uchovávání energie pro elektroaut­a, je opět příliš závislý na politickýc­h rozhodnutí­ch.

Navzdory aktuálním výzvám si Continenta­l podle čtvrtletní finanční zprávy nevede špatně. Příjmy firmy za druhé čtvrtletí roku 2019 činily 11,3 miliardy eur, což představuj­e meziroční pokles o jedno procento. Marže poklesla z 10,2 procenta na 7,8 procenta. Potíže se týkají především automobilo­vé divize (Automotive Group), jejíž příjmy poklesly meziročně o 3,1 procenta.

To pneumatiká­řská divize, díky které je Continenta­l známý i u běžných spotřebite­lů (patří mu i česká značka Barum a závod v Otrokovicí­ch), si naopak polepšila: příjmy Rubber Group meziročně stouply o 2,5 procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia