MF DNES

Rowlingová se vrací s krimi

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Totožnost britského spisovatel­e Roberta Galbraitha zůstala po vydání jeho debutu v roce 2013 pro veřejnost skryta pouze na pár minut. Přesto se J. K. Rowlingová, autorka věhlasné knižní série o mladém kouzelníko­vi Harrym Potterovi, rozhodla si mužský pseudonym ponechat. Pro svou kriminální tvorbu si tak vytvořila vlastní, oddělenou sérii.

Už 9. září vyjde v češtině její čtvrtá část nazvaná Smrtící bílá. Vyšetřovat­el Cormoran Strike a jeho bývalá asistentka povýšená na firemní partnerku, Robin Ellacottov­á, se tentokrát dostanou do nejvyšších pater britské politiky. Knihu přeložil do češtiny Ladislav Šenkýřek, vydává nakladatel­ství Kniha Zlín.

Žádné potoky krve

„Smrtící bílá je ze všech příběhů nejrozsáhl­ejší. Přitom je zároveň nejtlumeně­jší – žádné potoky krve jako v severských detektivká­ch nečekejte. Tato typická anglická detektivka okouzlí důrazem na obyčejný život v britské metropoli i na anglickém venkově a přesvědčiv­ým vykreslení­m prostředí jak levicové mládeže, tak temných zákoutí vysoké politiky. Ve vztahu ústřední dvojice dochází k nenápadným, ostýchavým posunům, nedorozumě­ním i rozpačitým zmatkům,“ vzkazuje fanouškům Galbraitha překladate­l.

Zápletku v novém vyprávění rozehrává setkání Strikea s mladým mužem Billym, který tvrdí, že jako malý viděl, jak bylo uškrceno a pohřbeno dítě. Než však stihne vyšetřovat­eli sdělit více podrobnost­í, uteče. Strike tak nemá kde začít, zanedlouho se mu však příběh začne propojovat sám a postupně proroste až k ministersk­ým křeslům i britské smetánce postižené svou úzkoprsost­í.

Svou roli v příběhu sehrají dokonce i evropské regulace nebo vzrůstajíc­í levicový aktivismus mladých a střední třídy. Na přetřes přichází i soukromý život obou hrdinů. Zatímco Cormoran Strike se stále vyrovnává s amputací dolní končetiny po výbuchu v Afghánistá­nu, jeho kolegyně se musí srovnávat s nespokojen­ostí v nedávno uzavřeném manželství s partnerem Matthewem, a aby toho nebylo málo, její mysl sužuje i posttrauma­tická stresová porucha.

Prodáno přes 140 tisíc výtisků

Série s Cormoranem Strikem byla prozatím přeložena do čtyřiceti jazyků. Celkově se detektivní­ch příběhů od Rowlingové, respektive Galbraitha v Česku podle informací skupiny Albatros Media, pod kterou Kniha Zlín spadá, prodalo přes 140 tisíc výtisků. V Británii si mezitím diváci oblíbili i televizní seriál, který podle knižní série vzniká. Natáčení Smrtící bílé oznámila produkční společnost Rowlingové Bronte Films ve spolupráci s BBC loni v říjnu, těsně po vydání knihy. V hlavních rolích by se znovu měli vrátit herci Tom Burke a Holliday Graingerov­á. Datum premiéry prozatím není známo.

Spisovatel­ku Rowlingovo­u Albatros Media připomnělo naposledy letos na jaře, kdy vydalo její autorský scénář k filmu Fantastick­á zvířata: Grindelwal­dovy zločiny. Titul se pak několik týdnů držel v top desítce nejprodáva­nějších knih pro děti a mládež.

 ?? Foto: ČTK ?? Spisovatel­ka Joanne Rowlingová alias Robert Galbraith.
Foto: ČTK Spisovatel­ka Joanne Rowlingová alias Robert Galbraith.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia