MF DNES

praktické informace

-

● jak se tam dostat: ● Třeboň leží na hlavní silnici, z Českých Budějovic sem cesta autem trvá necelou půlhodinku. Přijet se dá i z druhé strany, od Jindřichov­a Hradce, odkud se jede zhruba stejnou dobu. Hlavní tah sem vede i ze severu ve směru od 24 kilometrů vzdáleného Veselí nad Lužnicí. Samotný zámek je v přímo v centru města.

● otevírací doba zámku: 30. března – 31. května:

9.00–15.15 červen – srpen: 9.00–16.30 září – 3. listopadu: 9.00–15.15 (vždy úterý až neděle) ● vstupné do areálu: rožmberská a schwarz. trasa Dospělí: 120 korun

Děti, studenti, senioři: 80 korun Rodinné: 310 korun

Děti do šesti let, ZTP/P, držitelé průkazu ZTP do 18 let: zdarma konírna, psí kuchyně, kasematy Dospělí: 80 korun

Děti, studenti, senioři: 60 korun Rodinné: 210 korun schwarzenb­erská hrobka Dospělí: 90 korun

Děti, studenti, senioři: 60 korun Rodinné: 230 korun

● kontakt: www.zamek-trebon.cz ● kam ještě vyrazit?

Na kole k největšímu rybníku Naučná stezka Rožmberk vede kolem rybníka Svět přes Zlatou stoku, což je hlavní tepna rybničního systému na Třeboňsku, k největšímu českému rybníku Rožmberku. Ten nechal vybudovat rybníkář Jakub Krčín. Cesta míří do Staré Hlíny, odkud je možné se vrátit do města po naučné stezce Okolo Třeboně. Celý okruh je dlouhý 22 kilometrů.

Koupání v pískovnách

Na Třeboňsku je hned několik míst, kde se lidé koupou v místních pískovnách. Ty nabízejí čistou vodu i písečné pláže. Oblíbené jsou například Suchdolské pískovny. Cepskou pískovnu mezi Suchdolem nad Lužnicí a Majdalenou si vybrala režisérka Věra Chytilová k natáčení filmu Vyhnání z ráje. Z Třeboně se sem dá dojet na kole. Populární jsou také Veselské pískovny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia