MF DNES

Lampy v parcích by měl rozsvítit pohyb

- — Roman Šafhauser

PRAHA Magistrát plánuje v rámci modernizac­e městského osvětlení snížit světelný smog pomocí nových lamp. V některých méně navštěvova­ných parcích by se rozsvěcova­ly pouze tehdy, když kolem nich někdo projde. Některé lampy budou mít také přípojky pro nabíjení elektromob­ilů a QR kódy pro krizové situace.

„V některých vybraných parcích, kde není v noci taková fluktuace lidí, bychom nechali umístit senzorické veřejné osvětlení, které by se spínalo jen při pohybu lidí,“řekl radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Ze 130 tisíc lamp by podobnou úpravou mělo projít asi 30 tisíc. Protože by nesvítily celou noc, snížil by se podle Chabra nejen světelný smog, ale úměrně k tomu i spotřeba.

„Dá se říci, že když se v okolí lampy nebude 90 procent času nic dít, ušetříme 90 procent nákladů,“uvedl Chabr s tím, že v budoucnu se náklady na energii budou zvyšovat, a proto město hodlá ušetřit, kde to je možné.

Tlumené světlo

Nyní Praha ročně zaplatí za osvětlení okolo 80 milionů korun, ale od zavedení zhasínacíc­h lamp si město slibuje úsporu okolo 20 milionů. Zatím není jasné, zda budou lampy v klidovém režimu svítit alespoň tlumeně. Do konce roku se budou testovat různé způsoby takzvaného biodynamic­kého osvětlení.

Z nových lamp se na některých místech v Praze stanou navíc dobíječky elektromob­ilů. Přes jednu lampu by mělo být v budoucnu možné dobít až tři elektromob­ily.

Podle Chabra dostane nové osvětlení také upravené spínací skříně, které by samy na dispečink hlásily technické problémy. „Doposud si případné poruchy musel všimnout občan nebo projíždějí­cí kontrolní vozidlo. Poté se musela oprava provést na místě. Naším cílem je, aby bylo možné ovládat diagnostik­u na dálku z jednoho střediska,“dodal Chabr.

V pilotní fázi projektu je osazování lamp veřejného osvětlení QR kódy, které by v případě nebezpečí nebo jiné krizové situace stačilo načíst na mobil a záchranné složky by znaly přesnou polohu oznamovate­le

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia