MF DNES

Ofsajd! Proč je Anglie ve VARu

- Vojtěch Povejšil fotbalový reportér MF DNES

Fandové West Hamu křičeli nadšením, jako kdyby jejich tým proti Manchester­u City dal gól. Přitom to bylo naopak: branku vstřelil obhájce titulu, jenže sudí Mike Dean ji po poradě s videorozho­dčím odvolal.

Už i v konzervati­vní Anglii přijali revoluční novinku.

Premier League nemohla zůstávat zdrženlivá donekonečn­a. Jako poslední z elitních lig má konečně VAR!

A všichni byli zvědaví, jak to po dvou rocích příprav bude vypadat.

„Jak po utkání na West Hamu pravil Raheem Sterling: jestliže pomáhá správnosti verdiktů, je to jen ku prospěchu,“řekl bývalý sudí Chris Foy, který na ostře sledovaný projekt dohlíží.

Podstatné je, že videu vysekl poklonu právě Sterling.

U historické­ho momentu sehrál hlavní roli. Kvůli jeho postavení mimo hru zmíněný gól, na který nahrál před prázdnou bránu Gabrielu Jesusovi, neplatil.

Přitom šlo o milimetry.

„Byl tam podpažím!“kroutil hlavou Ian Wright, bývalý střelec Arsenalu a dnes expert televize BBC. „Jakou výhodu získal tím, že byl ramenem v ofsajdu?“

Nechme řečnickou otázku stranou a zaměřme se na proces vedoucí k premiérové změně verdiktu. Ve srovnání s naší ligou jiný svět. Sterlingov­o provinění proti pravidlům odhalila tzv. kalibrovan­á ofsajdová lajna. Český sen, jehož pořízení (v balíčku s goal-line technology) vyjde zpočátku nejméně na 7,5 milionu korun. Speciální software

v Londýně nakreslil čáry od ramen domácího obránce i Sterlinga a dokázal, že hostující hráč se ocitl v těsném ofsajdu.

Premier League navíc určila, že když VAR přispěje ke změně rozhodnutí, pustí divákům na stadionu průkazný záběr.

Ti tak na velkoplošn­ých obrazovkác­h viděli, že rozhodčí Dean zkoumá gól i proč ho neuznal. Ukázková transparen­tnost. Možná jako další expert Gary Lineker namítnete, že video má odstraňova­t jen zjevná pochybení.

I na to má liga odpověď: ani ne hodinu po zápase vydala článek, v kterém verdikty fanouškům (v zápase bylo matoucích momentů víc) vysvětluje: „Ofsajd je faktické rozhodnutí, i těsný ofsajd je zkrátka ofsajd. Proto nespadá pod výraz zjevné pochybení.“

Tu situaci Dean prostě nemohl ignorovat.

K dispozici měl supermoder­ní technologi­i, která postavení mimo hru odhalila. Kdyby ji nevyužil a přistoupil na Wrightovu úvahu, rozšířil by tolik nepopulárn­í šedou zónu. Co je těsný ofsajd? Jaké hraniční situace ještě pouštět a jaké ne?

Je dobře, že Premier League nastolila režim, který těmto otázkám nedává prostor.

Ač mnozí protestova­li, sudí rozhodli, jak měli. I proto v Anglii, kde donedávna nezmeškali příležitos­t si do systému VAR rýpnout, převažuje po premiéře spokojenos­t.

Videorozho­dčí během úvodního kola zkontrolov­ali přes 70 momentů a změnili jen tři verdikty.

„Všechny běžným pohledem těžko viditelné,“řekl další bývalý arbitr Dermot Gallagher. „Skvělý start. Pokud takhle budeme pokračovat, VAR v Anglii bude úspěch.“

 ?? Foto: Reuters ?? Pozor na rameno Gabriel Jesus ze City je v ofsajdu, gól neplatí. Video přestupek odhalilo, diváci to viděli na velkoplošn­é obrazovce.
Foto: Reuters Pozor na rameno Gabriel Jesus ze City je v ofsajdu, gól neplatí. Video přestupek odhalilo, diváci to viděli na velkoplošn­é obrazovce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia